Juf Kiet is een juf waar je blij van wordt. Ze is streng op de juiste momenten, maar lijkt ook precies te weten wat een kind voelt. Geloof ons, de documentaire De Kinderen van juf Kiet over Kiet Engels en haar klas van vluchtelingen is de moeite waard.
Lees verder onder de advertentie
Juf Kiet geeft les op basisschool Het Palet in het Brabantse dorp Hapert. Aan deze heldin de taak om 25 vluchtelingenkinderen te laten wennen aan het leven van een Nederlandse basisschool. In haar klas zitten kinderen van zes jaar, maar ook jongens en meiden met een leeftijd van twaalf jaar. Ze leren de Nederlandse taal lezen en schrijven. En vooral hoe je samen met elkaar omgaat en problemen oplost. “Dat is een vaardigheid die veel van hen nooit hebben geleerd”, aldus juf Kiet aan het Brabants Dagblad.
Lees verder onder de advertentie
Gezelligheid samen
Voor de documentairemakers Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster was het precies waar ze zochten. Een half jaar lang volgden ze de migrantenklas. De prachtige film laat meer zien dan een strenge juf en het integreren van jonge migranten. Het gaat ook over kalverliefde, de kleine dingen die voor een kind de hele wereld betekenen, de totstandkoming van een pester, het niveau van de lesstof niet aankunnen en de gezelligheid samen.
Lees verder onder de advertentie
Ruimte voor emotie
De oorlogstrauma’s waar enkele kinderen soms over vertellen, voegen een extra laag toe aan de kleine momenten. “We zijn hier om te leren. We helpen elkaar, maar er is zeker ook ruimte voor emotie,” aldus juf Kiet. De documentaire laat buiten het schoolpersoneel geen volwassenen zien. Daardoor ligt de focus op de kinderen en kun je goed zien dat die al heel veel hebben meegemaakt en nu opnieuw hun leven oppakken.
Lees verder onder de advertentie
De kinderen van juf Kiet draait in 20 bioscoopzalen in Nederland.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.