Je kunt prima op wintersport tijdens je zwangerschap, mits je nog geen twaalf weken bent en de verloskundige het verantwoord vindt. Maar waar moet je vervolgens zoal op letten?
Lees verder onder de advertentie
Dit zijn de do’s en don’ts.
Sneller uit balans
Zoals eerder gezegd: na twaalf weken is het niet meer verstandig om te gaan skiën of snowboarden. Tot de elfde week is de baarmoeder achter het schaambeen verstopt, maar vanaf week twaalf kan je baarmoeder bij een val geraakt worden. Door skistokken, bomen of één of andere snelheidsduivel, bijvoorbeeld. Tevens verandert het zwaartepunt van je lichaam tijdens de zwangerschap, waardoor je sneller uit balans raakt.
Ook belangrijk: zorg dat je al een wat ervaring hebt én ga niet naar een skigebied waar jullie slaapplaats hoger ligt dan 2150 meter. Hier krijg je minder zuurstof, met als gevolg dat je benauwd wordt of gaat hyperventileren. Je kunt overigens prima van een hogere piste af, zolang je maar vlug weer afdaalt.
Lees verder onder de advertentie
Excursies
Ben je langer dan twaalf weken zwanger, maar wil je toch graag op wintersport? Dan zijn er genoeg alternatieven. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het prachtige winterlandschap of informeer bij de plaatselijke VVV naar excursies in de omgeving.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.