Voor de eerste keer dit jaar kondigt het RIVM een Nationaal Hitteplan af – niet zo gek ook, met die tropische temperaturen de aankomende dagen. Maar wat houdt zo’n plan eigenlijk in? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Richtlijnen voor zorgverleners
Het Nationaal Hitteplan is een dikke pil met daarin richtlijnen voor zorgverleners. Er wordt uitgelegd hoe ze het beste om kunnen gaan met de warmte, wat de werkwijze is voor het doorgeven van waarschuwingen en welke maatregelen ze moeten treffen tegen de warmte. Overigens is het plan ook bruikbaar voor organisaties van grote evenementen.
Lees verder onder de advertentie
KNMI
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan in werking wordt gesteld. De kans op aanhoudende hitte, met maximumtemperaturen boven de 27 graden, speelt hierin een belangrijke rol. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. De eerste keer dat het hitteplan van kracht werd, was in 2010. Het ging toen om één hittegolf van bijna twee weken. In de vier opeenvolgende jaren werd het plan, bedoeld om (kwetsbare) mensen te beschermen tegen de hitte, ook maar een keer per jaar afgekondigd.
Vanwege het coronavirus ziet het hitteplan er wel anders uit dan gebruikelijk. Mensen kunnen gewoon een ventilator gebruiken voor verkoeling, maar het RIVM raadt aan om ervoor te zorgen dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.
Lees verder onder de advertentie
En wat kan jij doen in de hitte?
Drink genoeg – ook als je geen dorst hebt. Plas je minder dan normaal? Of is je urine donker van kleur? Dan kan het zijn dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Ook baby’s en kinderen moeten extra veel drinken op warme dagen, hier lees je hoeveel.
Probeer binnen te blijven op het warmste moment van de dag, tussen 12.00 en 16.00 uur. Lukt dit niet, loop dan zoveel mogelijk in de schaduw of gebruik een paraplu om je te weren tegen de zon. Tip: hang nooit een doek over de kinderwagen om je baby of kind tegen de zon te beschermen. Hier leggen we uit waarom.
Hou het binnen (en vooral de kinderkamer) koel. Hoe je dat doet, lees je hier.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!