Een longsteking bij je kind is geen pretje, zeker niet als je op het punt staat om te gaan vliegen. Wat doe je dan: vakantie cancelen of toch aan boord stappen? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een longontsteking?
Een longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. Baby’s die jonger dan één jaar zijn, lopen de grootste kans om een longontsteking te krijgen. Dat komt omdat hun afweersysteem nog in ontwikkeling is. Het kan gaan om één long die ontstoken is, maar ook beide longen – in dat laatste geval spreek je van een dubbele longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een longontsteking?
Kinderen met een longontsteking hebben last van benauwdheid, een snelle en oppervlakkige ademhaling en ze moeten vaak hoesten. Soms komt er bij het hoesten wat slijm (of bloed) mee. Ze kunnen moe zijn, zich grieperig voelen en last hebben van pijn op de borst en hoofdpijn.
Ga je nou nét op vakantie als jij of je kind een longontsteking hebt? Dan is dat vervelend als je met de auto reist, maar in principe is er dan niets aan de hand. Het is een ander verhaal als je gaat vliegen. Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren namelijk strenge regels als je iets onder de leden hebt. Check dus altijd bij de maatschappij waar je je tickets hebt geboekt, of je mag vliegen met een longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Bij Easyjet mogen passagiers met een ernstige besmettelijke ziekte, zoals een longontsteking, bijvoorbeeld alleen het vliegtuig in stappen met een medische verklaring. Hierin moet een arts hebben aangegeven dat je in staat bent om te vliegen. Zonder die verklaring kan je fluiten naar je vlucht.
Ook als jij of je kind last heeft van een oorontsteking of koorts, is het trouwens raadzaam om een medische verklaring door een arts te laten opstellen. Je denkt misschien: is dat nodig, bij een klein griepje? Maar reizen met een vliegtuig, waar de druk in de cabine verandert, kan sommige klachten verergeren. En je wilt problemen tijdens de vlucht en discussies met het vliegtuigpersoneel natuurlijk voorkomen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.