Niks zo leuk als dagjes weg in de zomervakantie, en met de trein kost het vervoer voor je kind amper iets – of zelfs niets. Alleen, hoe pak je zo’n dagje treinen met kinderen aan?
Lees verder onder de advertentie
Want laten we eerlijk zijn: alleen al de aanschaf van een treinkaartje voor kinderen vraagt wat aandacht. Bij de NS reizen kinderen tot vier jaar gratis, daarna mogen ze tot twaalf jaar voor € 2,50 mee op een Railrunner. Die kun je kopen bij een kaartjesautomaat op het station of via de site van de NS, maar je kunt hem ook – via de automaat – op de OV-chipkaart van je kind zetten. Het werkt dus iets ingewikkelder dan hoe je zelf in- en uitcheckt met je OV-chipkaart. Verder bestaat er ook nog zoiets als een KidsVrij-abonnement, waarmee je kind het hele jaar onbeperkt met je mee mag reizen.
Lees verder onder de advertentie
Let op: ook met een Railrunner moet je in- en uitchecken!
Wat neem je mee?
Maar dan ín die trein. Voordeel 1: de meeste kinderen vinden de treinreis zelf al een uitje op zich, dus spanning en voorpret genoeg. Alleen: je zult maar van Middelburg naar Emmen moeten, met je peuter. Dan is er gelukkig nog voordeel 2: in de trein kan je kind gewoon rondlopen. Lees: je kunt dus speelgoed meenemen. En boekjes. Een paar leuke: ‘Thomas de Stoomlocomotief, 6 verhalen’, ‘Waar is de rode trein?’, en het ‘Flapjesboek Treinen’.
Lees verder onder de advertentie
O, even voor de fervente autorijders onder ons: die restauratiekar met koffie, komt al decennia niet meer langs. Neem dus een thermosbeker mee (of haal het lekker vers op het station) en vul je tas met bakjes snacks en drinken voor je kind. Én een schone luier: tegen zoveel spanning is geen peuter opgewassen.
Ook leuk: Met de ‘NS KidsApp’ maak je jullie treinavontuur nog avontuurlijker. Je downloadt hem gratis in de App Store of Google Play.
De kinderwagen. Relax: die parkeer je gewoon op het ‘balkon’ van de trein. Handiger: een opvouwbare buggy schuif je simpel achter je stoel.
Probeer verder zo min mogelijk over te stappen. Het reizen met de trein met kinderen mag dan in de basis nog zo comfortabel zijn; met een kleuter aan je ene hand, de buggy in de andere, en een propvolle, loodzware luiertas om je nek, wil je niet over een tochtig perron rennen om je aansluiting te halen. Zit, en blíjf vooral zitten, is het devies.
Lees verder onder de advertentie
Overweeg je met de trein op vakantie te gaan? Ook een optie. Kijk even hier, of bij de autoslaaptrein. In het buitenland reizen kinderen soms met nog hogere kortingen dan in Nederland.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.