Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Van zwangerschapsongemakken tot oor- en keelproblemen bij je koter; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan. Deze keer: endometriose.
Is de tijd van de maand voor jou zo pijnlijk dat je je ziek meldt van je werk? En je de sportschool die week niet van binnen ziet? Doet vrijen zeer of is het plassen pijnlijk? Dan zou je weleens endometriose kunnen hebben.
Endometriose is een aandoening die vaker voorkomt dan veel vrouwen denken. Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare levensfase endometriose, maar niet iedereen heeft hier even veel last van. Bij endometriose bevindt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder. Dit weefsel reageert op hormonen en veroorzaakt een chronische ontsteking, wat kan leiden tot pijnklachten en soms zelfs verklevingen.
De symptomen van endometriose kunnen per vrouw verschillen, maar er zijn een aantal veel voorkomende klachten waar je alert op kunt zijn:
Klachten worden helaas vaak ten onrechte toegeschreven aan andere aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of gezien als ‘normale’ menstruatieklachten. Hierdoor modderen veel vrouwen door. Gemiddeld lopen vrouwen zeven jaar (!) met pijnklachten rond, voordat de diagnose wordt gesteld. Veel te lang natuurlijk en daarom gingen we in gesprek met Fleur Bergwerff, gynaecoloog bij Bergman Clinics. “Veel vrouwen lopen jaren met pijn, omdat ze denken dat het erbij hoort. Menstruatie kan inderdaad pijnklachten geven, maar die zouden nooit je dagelijks leven zo moeten belemmeren dat je er bijvoorbeeld afspraken voor moet afzeggen. Dat is niet normaal. Heb je altijd forse pijnstilling nodig hebt om die dagen door te komen? Ook dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken en te vragen om een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Heb je een actieve kinderwens, loop dan zeker niet door met klachten. Endometriose kan namelijk invloed hebben op je vruchtbaarheid.”
Dokter Bergwerff ziet vooral vrouwen die zich na al die jaren gehoord willen voelen. “Zo lang rondlopen met klachten heeft ook een mentale impact. Als je je iedere maand moet ziekmelden, geeft dat stress.” Het krijgen van de diagnose kan best heftig zijn, benadrukt de gynaecoloog. “Endometriose is echt een chronische aandoening, daar ben je niet met een pilletje vanaf. Het behandelplan ziet er voor iedere vrouw anders uit.”
Naast medische behandeling, kan ook leefstijl een rol spelen bij het verminderen van endometriose-klachten:
Laat pijnklachten niet afdoen als ‘normaal’ en schaam je niet om hulp te zoeken. Endometriose is een veelvoorkomende aandoening die serieuze gevolgen kan hebben als ze niet behandeld wordt.
Bergman Clinics is de plek waar je moet zijn voor planbare zorg. Altijd 100 procent vergoed door je zorgverzekeraar en met korte toegangstijden ben je snel geholpen. Lees hier meer over wat Bergman Clinics voor jou kan betekenen.
Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.