Het is één van de nare, ongemakkelijke zwangerschapskwaaltjes. Maar hoe ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap en wat kun je eraan doen om het leed te verzachten?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten de info voor je op een rij.
Aambeien tijdens de zwangerschap: hoe komt dat?
Door het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten slapper tijdens je zwangerschap. Als de bloedvaatjes bij de anus uitstulpen en dus naar buiten komen, spreek je van aambeien. Inwendige aambeien komen ook voor. Het kan zijn dat die tijdens de bevalling toch naar buiten komen, door de druk die je van onderen levert.
Niet alle zwangere vrouwen krijgen last van aambeien, maar de meeste – 85 procent – wel. Dat komt omdat je darmen tijdens je zwangerschap wat trager werken, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie met aambeien tot gevolg.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de klachten?
Als je last hebt van aambeien, hoef je niet per se klachten te ervaren. Maar is dat wel zo, dan heb je vaak flinke jeuk en kunnen de aambeien pijn doen bij harde ontlasting. Je kunt ook wat helderrood bloed op je ontlasting zien.
Wat kun je doen tegen aambeien tijdens de zwangerschap?
Er zijn verschillende zalfjes en crèmes te koop om het branderige gevoel en de pijn van aambeien tegen te gaan. Maar het beste kun je deze tips opvolgen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat je aambeien krijgt:
Lees verder onder de advertentie
Eet voedsel met veel vezels
Drink veel water
Train je sluitspier
Beweeg regelmatig (deze sporten kun je als zwangere heel goed doen)
Neem de tijd voor je toiletbezoek
Het goede nieuws is dat aambeien na de zwangerschap meestal gewoon weer verdwijnen, soms met hulp van een crème of zalf. Heb je er veel last van of gaan ze niet weg, neem dan contact op met je huisarts.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.