Trots heb je negen maanden lang je baby gedragen, maar na de bevalling is je buik niet meer zoals hij ooit was. Wat er verandert en hoe je ‘m weer in shape krijgt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Zodra er tijdens je zwangerschap een buikje zichtbaar begint te worden, smile je van oor tot oor: eindelijk is te zien dat er een kleintje in je buik zit. De meeste vrouwen lopen de weken en maanden daarna trots rond met een dikke buik. Maar na de bevalling willen ze ook snel hun oude buik weer terug – maar gebeurt dat ook en wat moet je er voor doen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Gewicht van je buik
Tijdens je zwangerschap verandert je buik behoorlijk van vorm. De ene vrouw draagt haar baby wat meer naar voren, de ander merkt juist dat haar buik wat ronder wordt aan de zijkanten. Hoe je buik er ook uit ziet, gemiddeld kom je tijdens een zwangerschap 12 kilo aan (bij een tweeling is dat meer).
Lees verder onder de advertentie
Het grootste deel daarvan zit in en rondom je buik, zoals natuurlijk het gewicht van de baby, je baarmoeder en vruchtwater.
Na je bevalling zijn de eerste kilo’s dan ook al snel weer verdwenen. Je baby, de placenta en het vruchtwater zijn samen immers al goed voor ongeveer zes kilo. De rest van je gewicht wordt minder als je zes weken na de bevalling weer langzaam meer gaat bewegen. De meeste vrouwen zullen echter zelf aan het werk moeten om die laatste paar kilo’s eraf te krijgen: sporten dus – en tegelijkertijd goed op je voeding letten. Pas wel op dat je de juiste oefeningen doet om problemen aan je buikspieren en bekkenbodem te voorkomen.
Tijdens je zwangerschap kunnen er onderhuids littekens ontstaan, omdat je huid in rap tempo groter wordt en dus uitrekt. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen krijgt striae, voornamelijk op de buik, billen, benen en borsten.
Lees verder onder de advertentie
Helemaal verdwijnen zullen die strepen na je bevalling waarschijnlijk niet, maar ze worden wel een stuk lichter van kleur.
Linea Negra
De donkere lijn die van je schaamstreek over je buik naar je navel loopt of nog verder omhoog – de linea negra – verdwijnt weer na de bevalling. Dit kan echter wel even duren, want ook hierbij geldt dat de hormonen het werk doen. Vaak is de streep dus ook wat langer zichtbaar als je borstvoeding geeft. Bij de meeste vrouwen is de streep een jaar na de bevalling van hun buik verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Benieuwd wat er nog meer aan je lichaam verandert na je zwangerschap? Je leest het hier.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.