Ben je zwanger, borstel je ineens flinke plukken haar uit je hoofd. Vervelend natuurlijk, maar geen ramp. Wij vertellen je waarom.
Lees verder onder de advertentie
Hormonen
Veel vrouwen krijgen een vollere haardos of verliezen juist plukken tijdens hun zwangerschap. Niet zo gek, want door de hormonen wordt van alles in je lijf – ook je haargroei – beïnvloed. Kort uitgelegd: in de natuurlijke cyclus is er sprake van een groei-, overgangs- en rustfase waarna het haar uitvalt. Als je zwanger bent, veranderen deze fasen en kun je dus of een vollere coupe, of een dunnere bos krijgen.
Wat kan ik doen aan haarverlies tijdens de zwangerschap?
Doordat veel producten niet geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap is het lastig om haaruitval meteen aan te pakken. Maar kan je dan helemaal niets doen aan die plukken haar in het doucheputje en op je hoofdkussen? Jawel hoor. Wij zetten het op een rijtje:
1. Voorkom stress
Makkelijk praten natuurlijk (die slapeloze nachten en de steeds zwaarder wordende buik werken immers ook niet mee), maar vaak zorgen stress, spanning en oververmoeidheid voor haaruitval.
2. Eet gezond en gevarieerd
Door genoeg rust te nemen en gezond en gevarieerd te eten, wordt het haarverlies beperkt. Eet bijvoorbeeld genoeg fruit, (vooral bessen, sinaasappels, meloen en appels) en groene bladgroenten (spinazie, sla en andijvie). Ook zuivel, kip, noten en vis hebben een positief effect op je haargroei.
Lees verder onder de advertentie
Nog een tip: gebruik een zachte borstel en conditioner, zodat je niet met grof geweld door je haar hoeft te borstelen.
Haaruitval na de zwangerschap
Ook na de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van haarverlies. Gelukkig kan je dit proces voorkomen en het natuurlijk herstel versnellen door op tijd de juiste producten te gebruiken. De productlijn van Neofollics zorgt voor een snel herstel van de hormoonbalans en geeft je lijf alle benodigde bouwstenen die jouw haar nodig heeft na de zwangerschap. Zo voorkom je nog meer haaruitval na de zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de huisarts?
Krijg je kale plekken op je hoofdhuid? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een bloedonderzoek. Hij of zij kan op die manier kijken of het haarverlies daadwerkelijk komt door je hormonen, of dat er iets anders aan de hand is.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.