Als je pech hebt dan kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van het Carpaal Tunnelsyndroom. En dat is allesbehalve prettig als je een buik vol met je meedraagt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het Carpaal Tunnelsyndroom?
Het syndroom wordt veroorzaakt door het beknellen van zenuwen. Meestal ontstaat het vanaf de zesde maand in je zwangerschap, maar mensen kunnen het ook krijgen als ze niet zwanger zijn. De meest risicovolle leeftijd voor het Carpaal Tunnelsyndroom is tussen de veertig en zestig jaar. Het komt alleen vaker voor bij zwangere vrouwen vanwege hormonale veranderingen in het lichaam. Het is een beknelling van de middelste armzenuw (de zogenoemde nervus medianus) die ongeveer bij je pols zit. Deze zenuw loopt daar door een nauw kanaal: de carpale tunnel. Het komt meestal bij beide handen en armen tegelijk voor. Doordat er zenuwen worden bekneld doordat je in je zwangerschap bijvoorbeeld meer vocht vasthoudt, wordt de bloedvoorziening verstoord.
Als je aan dit syndroom lijdt, dan voelt het alsof je spierpijn aan je handen en armen hebt. In een ernstig geval kun je vingers nog amper bewegen en je armen met moeite en pijn optillen. Zeker ’s ochtends, na het slapen, voelt alles alsof het ‘slaapt’. Als je veel werkt met je handen, bijvoorbeeld als je veel typt, dan kun je er extra last van krijgen. Zeker de kracht in je vingers verdwijnt snel.
Lees verder onder de advertentie
Gevoelige spieren in je handen en armen
Je vingers verliezen hun kracht
Je kunt je armen nog amper optillen of iets van de grond pakken
Je hebt geen kracht meer in je armspieren
Bewegen of kracht zetten doet pijn: het voelt als een hevige spierpijn
Je kunt ’s nachts wakker worden van prikkelingen in de handen of arm
Wat helpt?
Een warm bad kan uitkomst bieden: dat verzacht de spieren. Ook paracetamol slikken helpt: maar dit wordt niet altijd in de zwangerschap aangeraden. Overleg dit dan ook altijd eerst met je huisarts. Een warmtekussen of een massage kunnen ook de pijn verminderen. Uiteindelijk kun je als je veel last hebt naar de huisarts gaan om te overleggen wat je het beste kunt doen.
Lees verder onder de advertentie
Het bizarre is, als je hier last van hebt tijdens je zwangerschap: zodra je bent bevallen, zijn de klachten weg. Dan hou je niet langer vocht vast en stroom alles weer goed door. Het is misschien niet het fijnste nieuws als je pijn hebt, maar weet dat het dan vanzelf weer overgaat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.