Normaal gesproken ben je iedere drie tot vijf weken ongesteld en duurt het bloedverlies zo’n zes dagen. Doet jouw lijf het anders? Dan heb je een onregelmatige cyclus. Hoe dat precies zit en wat je er mogelijk aan zou kunnen doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Menstruatie
In principe word je iedere maand ongesteld. Gemiddeld is dat veertien dagen na je eisprong. Misschien word je niet elke keer op exact dezelfde dag ongesteld, maar we spreken van een regelmatige cyclus als je elke drie tot vijf weken menstrueert.
Lees verder onder de advertentie
Hoe het ook weer precies zat? Lang verhaal kort: iedere maand rijpt er een eicel en als deze niet wordt bevrucht, ruimt je lichaam de eicel weer op – voilà, je wordt ongesteld.
Onregelmatig
Als je cyclus onregelmatig is, dan weet je niet precies wanneer je menstruatie begint en wanneer deze eindigt. En dan hebben we het niet over een paar dagen, want zoals gezegd heb je nog steeds een regelmatige cyclus als je elke drie tot vijf weken ongesteld wordt. Je menstruatie is onregelmatig als het bijvoorbeeld twee of drie maanden duurt voordat je opnieuw ongesteld wordt, of als je ongesteldheid langer dan zeven dagen duurt.
Lees verder onder de advertentie
En dit kan voor vervelende situaties zorgen. Zo moet je er altijd tampons of maandverband in je tas hebt zitten en weet je niet precies wanneer je eisprong plaatsvindt, wat het bij een kinderwens lastig kan maken om goed te ’timen’.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn, bijvoorbeeld:
Stress
Gewichtstoename of juist -afname
Extreem veel sporten
Medicatie (zo hebben antidepressiva invloed op je hormonen)
Een schildklieraandoening
Het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Bij vrouwen met PCOS worden er door verstoring in de hormoonbalans meerdere kleine follikels gevormd die moeilijk of niet groeien. Hierdoor krijg je geen eisprong en vaak minder (tot geen) menstruatie. Helaas ben je hierdoor ook minder vruchtbaar.
De overgang – al komt dit vaak pas voor op latere leeftijd
Wat kun je eraan doen?
Een onregelmatige cyclus hoeft lang niet altijd iets ergs te betekenen: het kan vanzelf overgaan als je een gezonder leefpatroon aanneemt en je hormonen weer in balans zijn. Ook kun je met behulp van de anticonceptiepil een beter ritme in je cyclus krijgen. Blijft je menstruatie onregelmatig? Of heb je extreem veel bloedverlies, pijn of koorts tijdens je menstruatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die onderzoekt vervolgens waar de oorzaak kan liggen en kijkt of (en welke) behandeling je nodig hebt.
Lees verder onder de advertentie
Tip: bij een onregelmatige cyclus is het overigens verstandig om bij te houden wanneer je precies ongesteld bent. Schrijf op wanneer je bloed verliest, maar ook of je de anticonceptiepil gebruikt, seks hebt gehad en of je tijdens of na de seks bloed verloor. Nog handiger: zet het in een menstruatie-app of gebruik deze menstruatiekalender.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.