Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Bewegen tijdens je zwangerschap is goed, zowel voor jezelf als voor je baby. Maar mag je ook nog lekker een stuk hardlopen zoals je gewend was?
Tijdens je zwangerschap is je lichaam negen maanden lang hard aan het werk om de baby in jouw buik te laten groeien. Het is verstandig om dan goed te blijven bewegen, want een zwangerschap kost veel energie en vereist dus een sterk lichaam. En des te fitter je je bevalling in gaat, des te sneller je daarna herstelt.
Bovendien zorgt sporten ervoor dat je minder last hebt van zwangerschapsklachten en komen er waarschijnlijk wat minder kilo’s bij. Ook verkleint het de kans op zwangerschapsdiabetes en depressie. Ben je bang dat het kwaad kan voor je baby? Nee hoor, sterker nog: met sporten bevorder je juist de ontwikkeling van zijn hart en zenuwstelsel.
Bij een normale zwangerschap kun je vanaf de positieve test tot aan je uitgerekende datum blijven sporten. Luister echter wel goed naar je lichaam. Veel vrouwen hebben vooral het eerste trimester last van vermoeidheid, dus dan kan het verstandig zijn om even rustig aan te doen. Hetzelfde geldt voor het derde trimester, waarbij je buik een enorme groeispurt krijgt en mogelijk in de weg gaat zitten.
Het is vrij logisch dat er een aantal sporten zijn die je beter links kunt laten liggen als je zwanger bent, zoals boksen, voetbal en andere sporten waarbij je contact maakt met medespelers. Wees ook voorzichtig met paardrijden en skiën; dit soort sporten heeft een hoog valrisico.
In plaats daarvan kun je lekker veel gaan wandelen, fietsen, zwemmen en (zwangerschaps)fitness doen. Ook hardlopen is gewoon mogelijk.
Lees ook:
Alles over sporten tijdens de zwangerschap >
Ben je niet gewend om hard te lopen, begin hier dan niet eens mee als je zwanger bent. Je bent dan snel buiten adem en weet niet goed hoe je lichaam erop reageert.
Liep je voordat je zwanger werd al regelmatig hard, dan kun je hier gewoon mee verder gaan. Het is niet schadelijk voor je baby. Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk niet zo soepel meer zal gaan als altijd. Je snelheid neemt af en je bent eerder buiten adem. Bovendien zal je buik op een gegeven moment in de weg gaan zitten en dan jog je minder comfortabel.
Een aantal tips:
Liep je normaal gesproken een half uur of een uur hard en red je het tijdens je zwangerschap maar maximaal twintig minuten? Accepteer dan dat je nu niet verder kunt. Wees blij met elke ronde die je doet en luister naar je lichaam: ben je moe of krijg je pijnklachten, stop dan.
Sowieso stoppen veel vrouwen met hardlopen in het derde trimester, omdat het dan echt niet meer comfortabel is en sommigen last krijgen van harde buiken.
Bron: Runnersworld
Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >