Denk je van die weeën af te zijn, heeft Moeder Natuur ook nog zoiets verzonnen als naweeën. Eén troost: het is ’t allemaal meer dan waard. Net zoals onderstaande ongemakken waar je na een (natuurlijke) bevalling mee te maken kunt krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Naweeën
Die komen (en gaan – thank god) de eerste dagen na de bevalling. Ze variëren van lichte buikpijn tot hevige menstruatiepijn en hoewel je je waarschijnlijk afvraagt waar ze in hemelsnaam goed voor zijn, is het antwoord simpel: je baarmoeder moet z’n oude vorm weer terugkrijgen. En kijk niet gek op als je tijdens het geven van borstvoeding nóg heftigere buikpijn krijgt, want dit wekt de naweeën op.
Lees verder onder de advertentie
Stuwing
Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten gespannen, pijnlijk en warm aanvoelen. Dit komt doordat je melkproductie op gang wordt gebracht. Als je borstvoeding geeft, kan afkolven verlichting geven. Doe dit alleen niet te vaak, want daardoor wordt de productie alleen maar meer gestimuleerd. Heb je (te veel) last? Leg wat kouds op je borsten of – uit grootmoeders tijd – stop koude koolbladeren in je beha.
Waarschijnlijk verafschuwde je die enorme plakken maandverband in je kraampakket, maar echt: omarm ze, want je zult ze nodig hebben. Je kan namelijk nog vier tot zes weken bloed verliezen. Tip: zolang je vloeit, wordt het wegens infectiegevaar afgeraden om in bad te gaan. En je kunt ook nog even geen tampons gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Verstopping
Na de bevalling voel je misschien niet zo 1, 2, 3 de behoefte om naar de wc te gaan (want: pijnlijk). Maar hoe langer je wacht, des te groter de kans op verstopping. Neem daarom gewoon lekker de tijd en probeer zo min mogelijk kracht te zetten. Gebruik trouwens geen vochtig geparfumeerd toiletpapier, maar een lauwwarm washandje.
Lees verder onder de advertentie
Urineverlies
En dan vooral tijdens het niezen of lachen. Niet prettig, maar met speciale oefeningen tegen urineverlies kun je de bekkenbodemspieren trainen, zodat ze weer sterker worden. Tot die tijd gebruik je gewoon een inlegkruisje.
Lees verder onder de advertentie
Aambeien
Hier kun je tijdens de zwangerschap al last van krijgen, maar ze kunnen ook komen door het persen tijdens de bevalling. Kan allemaal geen kwaad, maar het is wel pijnlijk. Wat je eraan kunt doen? Beweeg en drink voldoende en stel je wc-bezoek, hoe verleidelijk ook, niet uit. Neem de tijd, probeer niet te persen en als het echt niet beter wordt, kan de huisarts een zalfje voorschrijven.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!