Denk je van die weeën af te zijn, heeft Moeder Natuur ook nog zoiets verzonnen als naweeën. Eén troost: het is ’t allemaal meer dan waard. Net zoals onderstaande ongemakken waar je na een (natuurlijke) bevalling mee te maken kunt krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Naweeën
Die komen (en gaan – thank god) de eerste dagen na de bevalling. Ze variëren van lichte buikpijn tot hevige menstruatiepijn en hoewel je je waarschijnlijk afvraagt waar ze in hemelsnaam goed voor zijn, is het antwoord simpel: je baarmoeder moet z’n oude vorm weer terugkrijgen. En kijk niet gek op als je tijdens het geven van borstvoeding nóg heftigere buikpijn krijgt, want dit wekt de naweeën op.
Lees verder onder de advertentie
Stuwing
Een paar dagen na de bevalling kunnen je borsten gespannen, pijnlijk en warm aanvoelen. Dit komt doordat je melkproductie op gang wordt gebracht. Als je borstvoeding geeft, kan afkolven verlichting geven. Doe dit alleen niet te vaak, want daardoor wordt de productie alleen maar meer gestimuleerd. Heb je (te veel) last? Leg wat kouds op je borsten of – uit grootmoeders tijd – stop koude koolbladeren in je beha.
Waarschijnlijk verafschuwde je die enorme plakken maandverband in je kraampakket, maar echt: omarm ze, want je zult ze nodig hebben. Je kan namelijk nog vier tot zes weken bloed verliezen. Tip: zolang je vloeit, wordt het wegens infectiegevaar afgeraden om in bad te gaan. En je kunt ook nog even geen tampons gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Verstopping
Na de bevalling voel je misschien niet zo 1, 2, 3 de behoefte om naar de wc te gaan (want: pijnlijk). Maar hoe langer je wacht, des te groter de kans op verstopping. Neem daarom gewoon lekker de tijd en probeer zo min mogelijk kracht te zetten. Gebruik trouwens geen vochtig geparfumeerd toiletpapier, maar een lauwwarm washandje.
Lees verder onder de advertentie
Urineverlies
En dan vooral tijdens het niezen of lachen. Niet prettig, maar met speciale oefeningen tegen urineverlies kun je de bekkenbodemspieren trainen, zodat ze weer sterker worden. Tot die tijd gebruik je gewoon een inlegkruisje.
Lees verder onder de advertentie
Aambeien
Hier kun je tijdens de zwangerschap al last van krijgen, maar ze kunnen ook komen door het persen tijdens de bevalling. Kan allemaal geen kwaad, maar het is wel pijnlijk. Wat je eraan kunt doen? Beweeg en drink voldoende en stel je wc-bezoek, hoe verleidelijk ook, niet uit. Neem de tijd, probeer niet te persen en als het echt niet beter wordt, kan de huisarts een zalfje voorschrijven.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]