Zit je dan, met je dikke buik én je dikke enkels. Je bent niet de enige die tijdens haar zwangerschap vocht vasthoudt. Maar hoe komt dit en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Als je zwanger bent, krijg je te maken met typische zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid is een bekende, maar ook dat je buik op een gegeven moment zo in de weg zit, dat je je veters niet meer kunt strikken.
Lees verder onder de advertentie
Over vocht vasthouden hoor je iets minder vaak. Toch krijgen heel veel zwangere vrouwen hier mee te maken: bijna tachtig procent. Het is vooral een kwaal die opspeelt in het laatste trimester. Het is ook niet zo’n beetje ook: in totaal kan het gaan om wel twee tot drie extra kilo aan vocht. Maar geen zorgen, want na je bevalling trekt het ook gewoon weer weg.
Hoe komt het?
Vocht wordt via je bloedbaan afgestoten naar de weefsels in je lichaam. Hier merk je normaal gesproken weinig van, omdat het om kleine hoeveelheden gaat. Maar als je zwanger bent wordt de wand van je bloedvaten dunner en daardoor ‘stroomt’ het vocht als het ware sneller je weefsels in.
Lees verder onder de advertentie
Daarbij komt dat je baarmoeder alsmaar groeit, waardoor er een grote druk komt te staan op je bekken. De bloedafvoer vanuit je benen naar het hart wordt belemmerd. Ook heb je meer bloed in je lichaam als je zwanger bent, dus komt er ook meer druk op je benen te staan.
Je enkels, benen en voeten kunnen aan het einde van de dag flink opgezet zijn. Soms zwellen ook je armen en handen op en krijg je een voller gezicht. Bij warm weer nemen de klachten toe.
Wat kun je er aan doen?
Vocht vasthouden kun je niet voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen zodat je er wat minder last van hebt. Drink bijvoorbeeld veel water en probeer zo min mogelijk zout te eten, want daardoor houd je juist meer vocht vast.
Lees verder onder de advertentie
Het kan ook helpen om je benen wat omhoog te leggen, zodat het vocht makkelijker kan wegzakken. Leg in bed of op de bank bijvoorbeeld en kussen onder je enkels.
Zorg er ook voor dat je voldoende beweegt. Dat is niet alleen goed voor jou en je baby, maar zorgt er ook voor dat je je bloedsomloop stimuleert. Last but not least kunnen steunkousen, hoe sexy ook, helpen.
Zwangerschapsvergiftiging
Houd je veel vocht vast en heb je ook een verhoogde bloeddruk? Dan kan het zijn dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt. Dit kan gevaarlijk zijn voor je baby, dus neem bij zulke klachten altijd contact op met je huisarts en verloskundige.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Stap je vol optimisme het consultatiebureau binnen, blijkt je kind te mager, te wild of valt er wel iets anders aan te merken waardoor je met een ingestort moeder-ego het pand weer verlaat. Drie moeders delen hun ervaring.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Amber en Gijs hebben financieel niets te klagen, maar ze zijn het erover eens dat het compleet uit de hand is gelopen met Ambers uitgavenpatroon in de decembermaand: ‘Decemberuitgaven lopen uit de hand’.
Al voordat ze hem ontmoet had, wist Anusha dat Milan van avontuurlijke en extreme seks hield. Zelf is ze nu ook helemaal thuis in de wereld van het swingen en BDSM.
Kerst staat voor Pauline Wingelaar helemaal in het teken van tradities, gezelligheid en familie. Denk aan een rijkgevulde tafel, kerstfilms, fanatieke spelletjesavonden en – vooruit – een beetje kookstress.