Ben jij ook altijd bang dat mensen boos op je zijn? Dit is waarom

13.10.2024 22:34
kat op bed Beeld: Getty Images

Voel jij vaak de drang om te vragen of iemand boos op je is? Dan ben je niet de enige! Een viral TikTok van therapeut Maggie Nick legt precies uit waarom we ons zo druk maken over wat anderen van ons denken.

Spoiler alert: dit heeft veel te maken met de behoefte aan externe bevestiging en vroege jeugdtrauma’s. Wanneer we het gevoel hebben dat boosheid gepaard gaat met het verlies van liefde, kan dit zorgen voor angst in volwassen relaties.

Relaties verbeteren door inzicht in ons verleden

Maggie Nick, een therapeut gespecialiseerd in ‘inner child rehab’, legt in haar TikTok uit dat de angst om mensen boos te maken voortkomt uit onze vroege ervaringen. Veel mensen die hiermee worstelen, hebben als kind geleerd dat boosheid van een ouder ook gepaard ging met het onthouden van liefde of aandacht.

Een simpele uitspraak zoals: “Ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld,” kan diepe wonden achterlaten. Hierdoor ontstaat de overtuiging dat boosheid leidt tot afwijzing, waardoor we in volwassen relaties vaak overcompenseren en alles doen om te voorkomen dat iemand boos wordt.

Lees ook: Mama wordt boos: ‘Ik trok het handdoekenrekje met kind en al uit de muur’

Wat kun je eraan doen?

De sleutel ligt in het herstellen van je innerlijke kind, zoals Nick uitlegt. Dit betekent leren omgaan met boosheid, zonder het gevoel dat het verlies van liefde op de loer ligt. Een belangrijk onderdeel van dit proces is het besef dat boosheid een normale emotie is, die niet automatisch betekent dat iemand je niet meer waardeert. Het erkennen van deze patronen kan helpen om gezondere relaties te ontwikkelen en minder bang te zijn voor boosheid van anderen.

Hoe herken je het in jezelf?

Als je constant excuses maakt, zelfs voor kleine dingen, of als je jezelf altijd schuldig voelt zonder duidelijke reden, dan is de kans groot dat je bang bent om iemand boos te maken. Het is belangrijk om te werken aan zelfvertrouwen en te leren dat fouten maken menselijk is. Je hoeft niet altijd perfect te zijn om geliefd te worden!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.