Fijne tips: bereid je mentaal voor op het ouderschap

07.09.2024 11:00
bereid je mentaal voor Bron: Pexels

Met een kindje op komst kun je ervan uitgaan dat je leven zoals het nu is, ingrijpend gaat veranderen. Alles draait straks om je baby, er komen vele slapeloze nachten aan en nieuwe, intense gevoelens. Je relatie krijgt een andere dynamiek en je hebt opeens een enorme verantwoordelijkheid voor de rest van je leven. Bereid je daarom ook mentaal voor op het ouderschap.

Oké, je krijgt er heel veel voor terug. Is echt zo. Maar, je mentaal voorbereiden op het ouderschap is echt zo gek nog niet. We kennen genoeg ouders die de stap van nul naar één kind echt heel heftig vonden, dus daarom deze fijne tips. Als je het dan alsnog even als heel pittig ervaart, been there done that, doe je even een stapje terug en volg je een of meer van onderstaande adviezen op.

Bereid je mentaal voor op het ouderschap

Je ervaart een nieuw soort liefde, een nieuw soort geluk als kersverse ouder, maar ook een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Tel daar de gebroken nachten bij op en je vindt het mentaal allemaal erg veel. Heel normaal en helemaal niet erg, deze tips slepen er erdoorheen.

Van roze wolk tot donderwolk

Bereid je voor op heel veel emoties, van intense vreugde tot vermoeidheid en frustratie. Het is heel normaal als je niet (meteen) heel veel liefde voelt voor je baby en het is normaal om je niet altijd gelukkig te voelen. Accepteer dat het ouderschap vele gevoelens kent, van roze wolk tot donderwolk. Nemen negatieve gevoelens de overhand, praat er dan wel over met je partner, verloskundige of huisarts. Door je mentaal voor te bereiden, zijn je verwachtingen niet te hoog.

Je inner circle

Creëer een vangnet voor jezelf, al voordat je baby er is. Denk aan je ouders, broers of zussen, vrienden en vriendinnen of andere familieleden. Mensen die je vertrouwt en waar je je baby met een veilig gevoel kan achterlaten (voor even). Of die je gewoon om hulp kan vragen, wanneer je het even niet meer weet.

Het is een fase

Baby’s gaan het eerste jaar door vele fases in hun ontwikkeling. Niet zo gek ook, want dat mini-mensje dat net geboren is, gaat over een jaar lopen en praten. Dat levert ook regelmatig een boze baby op, die uit frustratie nu alleen nog maar kan huilen. Weet dat het een fase is en lees je alvast in over die verschillende sprongen waar een baby doorheen gaat.

Bereid je mentaal voor door te blijven praten

Heb je een partner, blijf daar dan mee in gesprek, ook wanneer de baby er nog niet is. Alles draait straks even om jullie kleintje, maar dat maakt het juist zo belangrijk om te blijven praten met elkaar. Vertel hoe jullie elkaar voelen, wat jullie van elkaar nodig hebben en verwachten. Zo verlies je elkaar niet uit het oog.

Zorg voor jezelf

Verlies ook jezelf niet uit het oog en zorg goed voor jezelf. Dat betekent niet alleen gezond eten en drinken, maar ook extra slapen wanneer dat kan. Probeer elke dag een wandeling te maken, als dat gaat. En neem af en toe een moment voor jezelf, als je die behoefte voelt. Dat sterkt je mentaal.

Bereid je mentaal voor door flexibel te zijn

Je mentaal voorbereiden betekent ook dat je flexibel bent. Het ouderschap zit namelijk vol verrassingen en onverwachte situaties. Probeer dan ook niet te strak vast te houden aan schema’s of plannen. Elke dag is weer een uitdaging met een baby.

Verwacht niet te veel van jezelf, van je partner of baby. Niet alles zal gaan zoals je hoopt en er zullen dagen zijn dat je je onzeker voelt. Dat is niet erg en hoort erbij. Door je hier mentaal op voor te bereiden, weet je al dat dit soort momenten komen gaan en weer voorbij zullen gaan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.