Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.
Lees verder onder de advertentie
Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.
Lees verder onder de advertentie
Luister naar je lichaam
Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een, stap twee en stap drie. Nu je in de vorige stap hebt geleerd om meer rust in je leven te brengen, is het tijd om je energiepeil op te krikken.
Eva vertelt dat het hierbij belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. “Neem vaker een moment om echt naar je lichaam te luisteren. Wat probeert het je te vertellen? Door beter te begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft, kun je sneller inspelen op deze signalen. Als je gestrest bent, is het belangrijk om te weten welke activiteiten je energie geven en welke juist niet. Zelfs leuke dingen kunnen uitputtend zijn als je overbelast bent.”
Lees verder onder de advertentie
Soorten activiteiten
Volgens Eva zijn er drie soorten activiteiten in je leven:
Energiegevers: Dit zijn dingen die je blij maken, zoals sporten, tijd doorbrengen met vrienden of familie, of lekker buiten zijn in de natuur.
Opladers: Activiteiten zoals lezen, ontspannen, of creatief bezig zijn, die je helpen om op te laden.
Energiezuigers: Dit zijn stressvolle activiteiten, perfectionisme, of simpelweg te veel hooi op je vork nemen.
“Voel dus goed aan waar je behoefte aan hebt en welke activiteit je op dat moment aan kunt.”
Extra tips
Daarnaast geeft Eva extra tips om je energiepeil hoog te houden:
Herken en herstel spanning in je lichaam
Om weer energie te krijgen, moet je eerst de spanning in je lijf kwijt zien te raken. Herken deze spanning en ga ermee aan de slag door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. Zomaar een oefening is niet voldoende, je hebt echt een plan nodig. Duik in yoga, meditatie of ademhalingstechnieken. Wat past bij jou en jouw situatie? Neem de ruimte en de tijd om dit te ontdekken en uit te oefenen.
Lees verder onder de advertentie
Beweeg
Sporten is even een no-go als je een mama burn-out hebt. Sporten activeert je zenuwstelsel, terwijl je juist wilt kalmeren. Dagelijks bewegen is wel belangrijk. Begin bijvoorbeeld met een korte dagelijkse wandeling, zo kun je je hoofd ook even ‘leegmaken’.
Let op je voeding
Wat je eet, kan je energie geven of juist afnemen. Als je moe bent, is de verleiding groot om ongezond te eten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en drink voldoende water. Dat is vaak meer water dan dat je gewend bent!
Denk aan je hormonen
Goede voeding en voldoende beweging helpen ook om je hormonen weer in balans te krijgen. Je hormonen hebben een enorme invloed op hoe je je voelt. Denk aan je menstruatiecyclus, waardoor je je anders voelt op verschillende momenten in de maand. Dit geldt ook hier.
Wil je meer inzicht in deze stap? Download dan gratis Eva’s stappenplan via deze link.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.