De eerste verjaardag vieren van je baby: deze 7 moeders geven hun gouden tip

24.09.2024 21:00
De eerste verjaardag van je kind vieren: tips van andere moeders Beeld: Unsplash

De eerste verjaardag van je kind is een bijzondere mijlpaal. Maar hoe vier je zo’n speciale dag op een manier die voor iedereen leuk en ontspannen blijft? Wij verzamelden een aantal tips van moeders met ervaring.

Tips voor de eerste verjaardag van je kind

Je kleintje is alweer een jaar oud, tijd voor feest! Maar hoe pak je dat aan, zo’n eerste kinderverjaardag? Deze zeven ervaren mama’s geven tips en kunnen je helpen om het ontspannen en speciaal te maken.

1. ‘Houd het simpel’

Veel moeders zijn het erover eens: less is more. Janneke (34), moeder van Isa (3) en Dex (1) vertelt: “Voor de eerste verjaardag van onze dochter wilden we alles groots aanpakken: veel visite, veel lekkernijen op tafel, te gekke versiering… Maar uiteindelijk was het allemaal best overweldigend. Voor haar, maar ook zéker voor ons. Bij ons tweede kind hebben we het kleiner gehouden en dat was een stuk relaxter. Mijn tip aan kersverse mama’s? Kinderen zijn snel overprikkeld, dus een intieme viering met de mensen die het dichtst bij jullie staan, kan al genoeg zijn. Een rustige omgeving zorgt ervoor dat de jarige zich comfortabel voelt en niet overweldigd raakt door alle aandacht.”

2. ‘De juiste timing is alles’

Voor veel ouders is het plannen van het feest rondom de slaapjes van hun kind een onmisbare tip. Emma (29), moeder van Rosie (1,5) vertelt: “We hebben het feest halverwege de middag gepland, net na haar middagdutje. Ze was goed uitgerust en daardoor vrolijk en alert. Als je de viering plant tijdens het moment waarop je kind normaal slaapt of moe is, kan het snel een huilfestijn worden. Kies daarom een tijdstip waarop je kleintje uitgerust is en nog energie heeft.”

Lees ook: Wat geef je voor de eerste verjaardag? 20x de leukste cadeaus

3. ‘Verwacht niet te veel’

Dat iconische moment waarbij je kleintje zich heerlijk mag uitleven op een taart is een populair ritueel bij eerste verjaardagen, maar Merel (31), moeder van Ties (4) heeft een andere ervaring: “Niet elk kind vindt die taart even leuk. Onze zoon wilde er niet eens aan komen. Dat was wel even een anticlimax, maar achteraf gezien hebben we er gewoon om gelachen. Mijn tip: verwacht niet de perfecte taartfoto’s. Sommige kinderen duiken meteen met hun handen in de taart, anderen hebben geen flauw idee wat ze ermee moeten. Laat het gewoon gebeuren en maak plezier met hoe je kindje reageert, ook al is het niet zoals je misschien had verwacht.”

4. ‘Bergen speelgoed is echt niet nodig’

Veel mama’s benadrukken dat een overvloed aan cadeaus niet per se nodig is. “Mijn dochter kreeg zoveel speelgoed dat ze door de bomen het bos niet meer zag”, zegt Daniëlle (35), moeder van Noah (3,5). “De ballonnen en het inpakpapier vond ze uiteindelijk het allerleukst. Een leuk idee is om familie en vrienden te vragen om iets kleins of symbolisch, zoals een mooi boek of een bijzondere herinnering. Zo voorkom je dat je huis volstroomt met bergen speelgoed waar je kind na een paar dagen misschien niet meer naar omkijkt.”

5. ‘Een persoonlijk detail geeft een speciale touch

Ballonnen, vlaggetjes en een leuke slinger kunnen al zorgen voor een feestelijke sfeer. Sacha (30), moeder van Jake (5), Moos (3) en Benjamin (4 maanden) vertelt: “Wij hadden een themaslinger met foto’s van zijn eerste levensjaar, en dat vond iedereen prachtig. Je hoeft echt geen Pinterestwaardige decoraties te hebben om het speciaal te maken, hoor. Soms is zo’n persoonlijk detail, zoals foto’s van je kleintje of een zelfgemaakte slinger, al leuk om de dag een speciale touch te geven.”

Lees ook: Kimberley over eerste verjaardagsstress: ‘Hoeveel folieballonnen heb je nodig om die liefde uit te drukken?’

6. ‘Vergeet jezelf niet’

Het is misschien een gek idee, maar de eerste verjaardag is ook een viering voor jou als ouder. Je hebt het eerste jaar vol ups en downs doorstaan. Sanne (33), moeder van Mila (1,5) geeft als tip: “Neem ook even een moment om stil te staan bij hoe ver je zelf bent gekomen als ouder. Ik heb op de dag zelf gewoon even rustig een koffie gedronken voordat de gasten kwamen, om echt van het moment te kunnen genieten en stil te staan bij haar eerste levensjaar.”

7. ‘Leg herinneringen vast, maar blijf aanwezig’

Natuurlijk wil je elk moment vastleggen op foto of video, maar Marlous (37), moeder van Xavi (7), Roos (4) en Manu (2) benadrukt ook het belang van genieten zónder door een lens te kijken: “Ik had een camera klaarstaan en vroeg een vriendin om wat foto’s te maken, zodat ik zelf kon genieten zonder constant met mijn telefoon in de weer te zijn. Dat vond ze enig om te doen en ik kon bewust genieten van het moment. Win-win! Richt je dus vaker op het echte moment en niet alleen op het perfecte kiekje.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.