Maandenlang leefde Joëlle toe naar de positieve test, maar eenmaal zwanger kon ze er niet van genieten. Haar intuïtie riep van alle kanten: hier klopt iets niet.
Lees verder onder de advertentie
Joëlle (33) is getrouwd met Devon (34) en moeder van de stilgeboren Ravi en van Maura (1).
“Iedereen was blij met mijn zwangerschap, behalve ik. Maandenlang had ik toegeleefd naar de positieve test, maar nu ik zestien weken onderweg was, kon ik er niet van genieten. Er klopte iets niet, het was niet goed. De verloskundige laste twee extra echo’s in. Niets aan de hand: de baby groeide volgens schema, zijn hartje klopte krachtig. Ik kon alleen maar huilen.
Het ís niet zo, ging het constant door mijn hoofd. Devon schoof het op de hormonen. Is niet iedere aankomende moeder bezorgd en wat overgevoelig? Maar bij 22 weken ging het mis. Ik had buikpijn en was onrustig. Harde buiken, oordeelde de verloskundige, maar dat stelde me niet gerust. De pijn was draaglijk, maar ik wist het: dit was foute boel.
“Bij 22 weken ging het mis. Ik had buikpijn en was onrustig”
Lees verder onder de advertentie
‘Ik moet nú naar het ziekenhuis’, gilde ik toen ook Devon suggereerde dat ik gewoon een warm bad moest nemen. Daar aangekomen bleek het al te laat: het hartje van Ravi klopte niet meer. Het duurde even voordat ik opnieuw zwanger durfde te worden. Maar door de dood van Ravi stond ik tenminste wel onder strikte controle. Maura is kerngezond, nu moet ik alleen mijn overbezorgdheid nog leren loslaten.”
77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag