Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.
Lees verder onder de advertentie
Mama burn-out
Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.
Lees verder onder de advertentie
Mama in balans
Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een, stap twee, stap drie, stap vier en stap vijf. “Nu je al veel over jezelf hebt geleerd, is het tijd om naar buiten te kijken en de kracht van je omgeving te benutten. Het creëren van een sterk sociaal netwerk kan je helpen bij je herstel”, vertelt Eva.
Lees verder onder de advertentie
Haal kracht uit je omgeving
Een goed netwerk is als een warme deken: het biedt steun en zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt. Eva deelt een paar redenen waarom een sterk sociaal netwerk goud waard is:
Minder stress en spanning: Door je zorgen en problemen te delen, kun je je hoofd leegmaken en je stress verminderen. Het is heerlijk om te weten dat je altijd op iemand kunt leunen.
Meer plezier en voldoening: Deel je interesses, leer nieuwe dingen, en onderneem leuke activiteiten met anderen. Samen lachen is toch veel leuker dan alleen?
Verhoogde veerkracht: In moeilijke tijden is het fijn om te weten dat er altijd mensen zijn die je steunen en aanmoedigen.
Persoonlijke groei: Interactie met mensen uit verschillende achtergronden en met diverse perspectieven helpt je om je eigen horizon te verbreden.
Soorten steun
Je sociale netwerk kan je volgens Eva op verschillende manieren ondersteunen:
Emotionele ondersteuning: Een luisterend oor en een schouder om op te huilen, wanneer je dat nodig hebt.
Praktische ondersteuning: Hulp bij oppassen of koken, zodat je even adem kunt halen.
Informatieve ondersteuning: Advies, tips en informatie om je te helpen met de uitdagingen in je leven.
Sociale steun: Gezellige gesprekken over waarden en normen, en inspiratie opdoen uit de ervaringen van anderen.
Gelijkwaardig ouderschap
In het kader van herstel van een mama burn-out is gelijkwaardig ouderschap volgens Eva meest cruciale stap. Het idee van gelijkwaardig ouderschap draait om de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van kinderen, waarbij beide ouders evenveel bijdragen en betrokken zijn. Maar waarom is dit zo belangrijk? Nou, hierom:
Lees verder onder de advertentie
Verdeling van de lasten: Als één ouder het grootste deel van de zorg en opvoeding op zich neemt, kan dit leiden tot overbelasting en stress. Gelijkwaardig ouderschap zorgt voor een evenwichtige verdeling van taken, waardoor beide partners minder snel overbelast raken.
Gezond rolmodel: Kinderen leren door observatie. Als ze zien dat beide ouders actief deelnemen aan de opvoeding, leren ze dat zowel mannen als vrouwen een rol hebben in het huishouden en in de zorg. Dit doorbreekt traditionele genderrollen en biedt een gezond voorbeeld voor toekomstige generaties.
Lees verder onder de advertentie
Versterkte band met kinderen: Wanneer beide ouders betrokken zijn, kunnen kinderen een sterke, ondersteunende band met beide ouders ontwikkelen. Dit zorgt voor een stabielere en rijkere gezinsdynamiek.
Emotionele steun: Ouderschap kan emotioneel zwaar zijn. Door taken en verantwoordelijkheden te delen, kunnen ouders elkaar steunen in moeilijke tijden, wat leidt tot een betere geestelijke gezondheid voor beide ouders.
Lees verder onder de advertentie
Hoe pak je dit aan?
Communicatie: Praat openlijk met je partner over je verwachtingen, zorgen en behoeften. Het is belangrijk dat beide partners begrijpen wat er nodig is en hoe ze kunnen bijdragen.
Verdeling van taken: Maak een lijst van de taken die moeten worden gedaan en verdeel deze eerlijk. Denk hierbij aan huishoudelijke klusjes, zorg voor de kinderen, en andere verantwoordelijkheden. Wissel taken af om een goed evenwicht te vinden.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Het leven met kinderen is vaak onvoorspelbaar. Wees flexibel en bereid om plannen aan te passen als dat nodig is. Bespreek regelmatig hoe het gaat en of er aanpassingen nodig zijn in de verdeling van de taken.
Kwaliteitstijd: Zorg ervoor dat beide ouders tijd met de kinderen doorbrengen. Dit betekent niet alleen zorgen voor de basisbehoeften, maar ook samen plezier maken en quality time doorbrengen.
Steun van buitenaf: Soms is extra hulp nodig. Dit kan van familie, vrienden of professionele hulp komen. Wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is.
Sterker gezin
Gelijkwaardig ouderschap is niet altijd makkelijk, maar het is essentieel voor een gezonde, gelukkige en evenwichtige gezinsdynamiek. Het vraagt om teamwork, communicatie en een gedeelde toewijding aan het welzijn van zowel de kinderen als elkaar. Door samen deze uitdaging aan te gaan, kunnen beide ouders groeien en zich ondersteund voelen, wat uiteindelijk leidt tot een sterker gezin.
De volgende keer haakt Eva in op de zevende en tevens laatste stap om te herstellen van overmatige stress. Nu al meer weten? Download hier gratis het 7 stappenplan.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.