Herfstige selfcare: welverdiende me-time voor mama

18.10.2024 15:00
herfst self-care tips voor moeders

De bladeren vallen van de bomen, de lucht ruikt naar natte aarde en de dagen worden korter. De herfst is weer in volle gang. Hier wat tips om jezelf in deze gezellige, maar soms ook hectische, tijd wat extra liefde te geven.

Terwijl de kinderen enthousiast in de plassen springen en met kastanjes knutselen, merk jij misschien dat je zelf behoefte hebt aan wat extra rust en warmte. Tijd om de boel even los te laten (inclusief de stress) en jezelf die welverdiende selfcare te gunnen. Want: een blije mama betekent een blij gezin. Tijd voor some me-time!

1. Maak van je badkamer een privé-spa

Die hectische ochtenden en eindeloze to-do lists  kunnen best even wachten, want jouw badkamer transformeert in een paar simpele stappen in een wellness paradijs. Trek de deur achter je dicht, zet je lievelingsmuziek aan (ja, dat mogen ook gewoon lekker foute 90’s hits zijn) en vul het bad met geurende badolie. Geen bad? Geen probleem. Een uitgebreide douchesessie met een lekkere scrub en voedende bodylotion doet ook wonderen. En vergeet niet een gezichtsmaskertje op te smeren voor dat echte spa-gevoel. Weg met die stress. En ohja: niemand mag je komen storen. Jij bent even niet available!

2. Herfstboeken om mee op de bank te kruipen

De herfst schreeuwt om dikke truien, warme dekentjes en… boeken! Zet een pot thee en laat je meeslepen door een heerlijk boek terwijl je op de bank wegkruipt. Van die meeslepende roman die je al maanden wil lezen tot een inspirerend zelfhulpboek waar je écht wat aan hebt. De perfecte manier om even de tijd stil te laten staan en jezelf op te laden. Heb je weinig tijd? Kies dan voor korte verhalenbundels, zodat je zelfs met kleine momentjes tussendoor jezelf kunt verliezen in een goed verhaal.

Lees ook – Zo kom jij gezond de herfst door: 7 tips voor drukke mama’s

3. Opwarmen met herfstige lekkernijen

De dagen worden kouder en dat vraagt om comfort food! Duik de keuken in en maak iets lekkers voor jezelf. Denk aan een homemade pompoensoepje, appel-kaneel muffins of een warme chocolademelk met een flinke dot slagroom. Extra leuk: betrek de kinderen erbij. Laat ze helpen met het versieren van cupcakes of het maken van fruitige herfsthapjes. Zo geniet je samen van het lekkers én heb je quality time met de kleintjes.

4. Laat je verwennen met een herfstige massage

De spanning in je nek na die lange dagen (of is het toch van dat eindeloze tillen van peuters?) vraagt om wat extra aandacht. Trakteer jezelf op een heerlijke herfstmassage met geuren zoals kaneel, cederhout of sinaasappel. Deze warme aroma’s laten je niet alleen fysiek ontspannen, maar brengen je ook helemaal in de herfststemming. Geen tijd om de deur uit te gaan? Vraag je partner dan om zijn massagetalent uit de kast te halen. Het perfecte excuus voor een romantisch avondje thuis. Je kan trouwens ook gewoon een professionele masseur thuis laten komen.

5. Herfstwandeling voor de broodnodige frisse lucht

Ook al lijkt het verleidelijk om binnen te blijven, trek toch die regenlaarzen aan en ga lekker naar buiten. Een stevige wandeling door het bos of park werkt verfrissend en geeft je energie. Bonuspunten als je onderweg wat mooie bladeren of kastanjes verzamelt voor een gezellige knutselmiddag met de kids. Wedden dat je je na afloop stukken beter voelt? En daarna mag je jezelf trakteren op een kop warme choco – met of zonder marshmallows en slagroom.

Lees ook – Deze 4 sterrenbeelden zijn gemaakt voor the cosy season en omarmen de herfst het meest

6. Digitale detox: even helemaal niks

Zeg je telefoon (en al die groepsappjes) tijdelijk gedag en zet je meldingen op stil. Even geen eindeloze scrollsessies op social media of werkmails die om je aandacht vragen. Geef jezelf toestemming om écht even offline te gaan. Vul die tijd in met een ontspannend moment voor jezelf: een meditatie, lezen, een puzzel, of gewoon even doelloos staren uit het raam terwijl de regendruppels langzaam langs het glas glijden. Heerlijk.

7. Verwen jezelf met een nieuwe herfstgarderobe

Die oude truien zijn lekker comfy, maar soms mag je jezelf ook een beetje extra verwennen. Een mooie nieuwe trenchcoat, warme sjaal of hippe laarsjes kunnen je net dat beetje extra zelfvertrouwen geven. En zeg nu zelf, shoppen is toch ook een vorm van zelfliefde?

Geniet van de herfst en vergeet niet: als jij goed voor jezelf zorgt, kun je nóg beter voor je gezin zorgen. Dus zet die warme choco klaar en gun jezelf dat extra beetje ontspanning. Je hebt het meer dan verdiend!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.