‘Mama, kijk eens!’ 7 tips om minder naar je telefoon te loeren als je met je kind bent

02.10.2024 13:00
Schermtijd verminderen bij je kinderen Beeld: Pexels

We doen het allemaal wel eens: snel je telefoon checken tijdens het ontbijt of door Instagram scrollen als de kinderen eindelijk rustig spelen. Toch voelt het vaak een beetje wrang om er steeds naar te grijpen terwijl die kleine oogjes je aankijken. Zo verminder jij je schermtijd en leef je meer in het moment met je kind.

We leven in een wereld waarin onze telefoon een verlengstuk van onszelf is geworden, en dat maakt het moeilijk om hem los te laten. Maar door bewuster om te gaan met je schermtijd, creëer je niet alleen meer quality time met je kind, maar geef je ook het goede voorbeeld. Uiteindelijk draait het erom dat die momenten met je kinderen écht waardevol zijn en dat gebeurt het beste als je volledig aanwezig bent.

Tips om schermtijd te verminderen

We weten dat we minder op ons scherm zouden moeten kijken, maar die telefoon is ook een lifeline naar de buitenwereld. Hoe zorg je er nou voor dat je bewuster met je telefoon omgaat als je bij je kind bent? Nou, zo dus:

1. Stel je notificaties uit

Onze telefoons staan vol met meldingen die constant onze aandacht vragen. En ja, als je een piepje hoort, is de drang groot om meteen te kijken. Het klinkt simpel en dat is het ook: zet die notificaties gewoon uit. Zo hoef je niet elke vijf minuten op je scherm te kijken en kun je je beter focussen op je kinderen.

2. Maak gebruik van ‘focus-tijd’

Veel smartphones hebben tegenwoordig een ‘focus’-modus, waarbij je alleen écht belangrijke meldingen ontvangt. Dit kan een lifesaver zijn. Stel deze modus in als je met je kinderen bent, zodat je alleen wordt afgeleid als het écht nodig is. Je kunt bepaalde contacten, zoals je partner of de oppas nog wel doorkomen, maar de rest moet maar even wachten.

3. Creëer ‘telefoonloze’ momenten

Maak afspraken met jezelf (en je partner) om op bepaalde momenten de telefoon helemaal weg te leggen. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten, bij het voorlezen of tijdens het buiten spelen. Als je bewust kiest voor telefoonloze momenten, creëer je meer ruimte om écht aanwezig te zijn. En ja, het voelt in het begin misschien een beetje gek, maar je zult merken hoe fijn het is.

Lees ook: Social media gebruiken tijdens zwangerschap leidt tot depressie, blijkt uit onderzoek

4. Gebruik een ouderwetse wekker

Check jij ook altijd de tijd op je telefoon? Het nadeel is dat je dan vaak even blijft hangen en ineens door je social media zit te scrollen. Investeer in een ouderwetse wekker om je ochtend mee te beginnen, in plaats van je telefoon meteen erbij te pakken. Zo start je de dag bewust en zonder afleiding.

5. Maak er een spelletje van

Dit is leuk voor zowel jou als je kinderen. Zet een timer voor jezelf: kun je het een uur volhouden zonder je telefoon aan te raken? Of maak een uitdaging van wie het langst zonder schermtijd kan. Kinderen vinden het geweldig als je er een spelelement aan toevoegt. En het motiveert jezelf ook om echt mee te doen.

6. Zet een app-tijdslimiet in

We weten allemaal hoe makkelijk het is om door Instagram of TikTok te scrollen en ineens een halfuur verder te zijn. Zet een tijdslimiet op de apps die je het meest afleiden. Veel telefoons hebben ingebouwde functies waarmee je dit kunt regelen. Zo herinner je jezelf eraan dat je prioriteiten even ergens anders liggen.

7. Leg je telefoon letterlijk weg

Out of sight, out of mind. Het is een simpele truc die wonderen doet. Je zult merken dat als je niet constant je telefoon in de buurt hebt, je ook minder geneigd bent om hem erbij te pakken. Bovendien hoef je je dan niet schuldig te voelen als je kind zegt: ‘Mama, kijk eens!’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.