Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.
Lees verder onder de advertentie
Mama burn-out
Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.
Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. Dit zijn stap een, stap twee, stap drie en stap vier. De vijfde stap is om je lichaam en brein weer in topvorm te krijgen en die mama burn-out te verslaan, en daar vertelt Eva ons alles over.
Lees verder onder de advertentie
Teamwork
Eva: “Ben je een moeder die soms voelt alsof ze op de automatische piloot leeft? Dat je brein en lichaam zo in de overdrive staan dat je je afvraagt waar je energie en levenslust zijn gebleven? Je lichaam en brein zijn als een dynamisch duo: ze werken samen, vaak zonder dat je het merkt. Terwijl je brein de regie in je gedachten en gevoelens voert, zit je lichaam als het ware in de schaduw klaar om te reageren. Dit teamwork kan soms tegen je werken, vooral als je burn-out te veel ruimte krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Enorme archiefkast
Stel je voor: je hersenen zijn als een enorme archiefkast vol met mappen. Elke map bevat herinneringen, emoties, en gedachten over allerlei gebeurtenissen. Wanneer je een stressvolle situatie tegenkomt, kan die map opengaan en je lichaam onmiddellijk laten reageren, zoals met spierspanning. Vaak probeer je deze reacties te begrijpen en te verminderen, maar let op: hoe meer je met die map bezig bent, hoe groter en zwaarder deze wordt! Het kan de boel juist verergeren.
Lees verder onder de advertentie
Software van onze hersenen
Bedenk ook: onze gedachten kunnen heel overtuigend zijn, maar zijn niet altijd gebaseerd op feiten. Ze komen vaak voort uit wat je gelooft, hoe je je voelt en je ervaringen. Dus, als je denkt dat alles jouw schuld is of dat je nooit genoeg doet, vraag je dan af: is dit echt waar, of is het gewoon een verhaal dat je jezelf vertelt?
Dit heeft ook te maken met onze jeugd. Onze opvoeding en ervaringen hebben de ‘software’ van onze hersenen geprogrammeerd. Dit bepaalt vaak hoe we denken en handelen. Wil je deze programmering veranderen? Leer dan je eigen overtuigingen en waarden kennen. Dit geeft je de kracht om bewuste keuzes te maken en jezelf te bevrijden van beperkende gedachten.
Lees verder onder de advertentie
Emotioneel fit
Wil je emotioneel fit worden? Denk dan aan je emoties als een soort fitnessroutine. Het gaat erom dat je leert om je emoties te herkennen, begrijpen, uiten, en beheren zonder overrompeld te raken. Het is als trainen voor een marathon: je bouwt je emotionele spieren op, zodat je sterker en veerkrachtiger wordt.
Lees verder onder de advertentie
Vraag jezelf af: waar leg je je energie? Richt je je op dingen waar je invloed op hebt, zoals je eigen gedachten en acties. Door je energie op deze gebieden te concentreren, kun je je leven stap voor stap positief veranderen.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.