10x dit herkent iedere moeder van een enig kind

15.10.2024 06:00

Ben je moeder van één kind? Dan ken je deze situaties ongetwijfeld. Want ja, moeders van een enig kind krijgen altijd de meest onnodige vragen en vooroordelen naar hun hoofd geslingerd.

1. “Wanneer komt de tweede?”

O, de klassieker der klassiekers! Zodra je met je kind ergens binnenkomt, lijkt het wel alsof iedereen erop zit te wachten om te vragen: “En, wanneer komt nummer twee?” Want blijkbaar is één kind hebben geen optie in hun wereld. Jij hebt waarschijnlijk allang een standaardantwoord klaarstaan zoals “Oh, zodra jij die nachten doorkomt voor me!”

2. “Is het niet zielig, zo zonder broertjes of zusjes?”

Zielig? Wist je dat onderzoek laat zien dat enig kinderen net zo gelukkig zijn als kinderen met broers en zussen? Ze missen echt niet elke dag een “partner in crime”. In plaats van strijd over wie er als eerste op de schommel mag, heeft je kind de ruimte om rustig zelf te spelen – zonder de constante competitie.

Lees ook – ‘Echt waar joh? Dat is toch zielig, zo’n kind alleen?’

3. Geen onderlinge ruzies

Terwijl andere moeders uren bezig zijn om ruzies tussen broers en zussen te sussen (“Nee, het is zijn beurt om op de iPad!”), geniet jij van de luxe van vrede en harmonie in huis. Geen strijd om speelgoed, afstandsbedieningen of wie vooraan in de auto zit. Eén kind betekent één kind dat de tv mag kiezen, zonder ruzie over Peppa Pig of Paw Patrol.

4. “Je kind is vast mega verwend”

De standaardaanname: één kind = verwend. Natuurlijk, je kind heeft de luxe van een eigen kamer, een eigen speelgoedverzameling en een kledingkast helemaal voor zichzelf. Maar verwend? Nee. Jouw kind leert juist te waarderen wat het heeft en krijgt zeer zeker niet alles waar hij/zij om vraagt.

5. “Je kind kan vast niet met anderen spelen”

Mensen denken vaak dat een enig kind minder sociaal zou zijn. Echt niet! Enig kinderen zoeken juist contact met andere kinderen omdat ze thuis geen ‘ingebouwde’ speelkameraadjes hebben. Op de speelplaats, bij vriendjes thuis, op school – jouw kind maakt vrienden en speelt net zo makkelijk als ieder ander.

6. Goed alleen kunnen zijn

Enig kinderen leren iets wat niet iedereen beheerst: zichzelf prima vermaken. Je kind kan uren opgaan in een boek, puzzel of fantasiespel, zonder dat je elke minuut wordt gevraagd om mee te spelen. Die zelfstandigheid is iets waar jij als moeder stiekem best trots op bent. Jouw kind vermaakt zich én geeft jou af en toe een moment van rust.

7. Geen drie slaap- en eetschema’s om rekening mee te houden

Je hebt maar één schema om te onthouden! Terwijl andere ouders aan tafel puzzelen met verschillende eetvoorkeuren, bedtijden en sportclubjes, heb jij het overzichtelijk. Geen gevechten over wie nog een laatste verhaaltje mag, welke maaltijd nu weer bij iedereen in de smaak valt of bij welke wedstrijd of voorstelling mama nu komt kijken.

8. Geen broers/zussen om de schuld te geven

Als er iets misgaat – en dat gebeurt – is er niemand om de schuld op te schuiven. Geen “Maar hij begon!” of “Zij deed het!”. Nee, als er stiekem een koekje stiekem, weet jij precies wie de dader is. En daardoor leert jouw kleine snel verantwoordelijkheid nemen.

9. Alles voor hem of haar alleen

Een eigen kamer, geen gedeelde kast, speelgoed zonder strijd – enig kinderen hoeven zelden iets te delen. En hoewel dat misschien klinkt als ‘verwennerij’, betekent het ook dat ze hun eigen ruimte leren waarderen. Jij weet als geen ander hoe fijn het is dat er geen ruzies zijn over wie nu weer in het bovenste stapelbed mag slapen.

10. Tijd en aandacht, helemaal voor jullie samen

Als moeder van een enig kind heb jij het voorrecht om alle tijd en aandacht in één richting te kunnen geven. Geen gedoe om wie eerst aandacht krijgt. Jij en je kind hebben een sterke band en delen die speciale momenten zonder afleiding. Van die ene-op-een tijd profiteer je allebei!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.