De Australische TikTokker Monique Tibbot keek al 16 weken uit naar het geslacht van haar baby. Maar zodra ze de kleur van de taart ziet, zakt haar hart even weg. “Hoe word ik een jongensmoeder?”
Lees verder onder de advertentie
Monique had zo gehoopt op een meisje en was er stiekem van overtuigd dat ze een dochter zou krijgen. Natuurlijk is ze blij, maar ze voelt zich ontzettend schuldig over haar reactie, die de dag van haar partner heeft verpest.
Lees verder onder de advertentie
Wat is gender disappointment?
Gender disappointment bestaat echt en meer mama’s maken het mee dan je denkt. Het is dat gevoel van teleurstelling als je erachter komt dat het geslacht van je baby niet is wat je had gehoopt. Misschien had je je hart al helemaal verloren aan het idee van een dochter en nu moet je even schakelen. Dat kan verwarrend voelen en ja, er komt vaak een beetje schuldgevoel bij kijken. Maar het is oké! Het heeft niets te maken met hoeveel je van je kindje gaat houden. Het is gewoon even wennen aan een ander plaatje dan wat je in je hoofd had. Met de tijd komt alles op z’n plek en voor je het weet, kan je je geen ander kindje voorstellen.
Lees verder onder de advertentie
Schuldgevoel van Monique
‘Ik voel me zo schuldig en de slechtste moeder ter wereld’, zegt Monique in haar TikTok-video. Ze ziet zichzelf helemaal niet als jongensmoeder. Wat Monique het meest dwarszit, is het feit dat ze zich zo voelde na het zien van de blauwe taart. Ze had nooit gedacht dat ze ooit zoveel emoties kon voelen. ‘Ik moet me dankbaar en gelukkig voelen dat hij gezond is en dat ik de vruchtbaarheid heb om een baby te kunnen dragen’, deelt ze met haar volgers. Monique weet dat ze zielsveel van haar zoontje gaat houden, maar ze zal nooit vergeten hoe ze zich voelde bij de onthulling. Ze vraagt haar fans die zich in haar kunnen verplaatsen om hun verhaal met haar te delen, omdat ze zich zo alleen voelt.
Het is niet gek om teleurgesteld te zijn en om deze gevoelens de ruimte te geven. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om met gender disappointment om te gaan:
Praat erover: Deel je gevoelens met je partner of een goede vriend(in). Het kan erg fijn zijn om je hart te luchten en te horen dat je niet alleen bent in je ervaringen.
Neem de tijd: Gun jezelf de ruimte om deze emoties te verwerken. Het is volkomen normaal om je even teleurgesteld te voelen. Neem de tijd om te rouwen om de verwachtingen die je had.
Focus op de toekomst: Denk na over de mooie momenten die nog voor je liggen, ongeacht het geslacht van je baby. De liefde en vreugde die je kindje zal brengen, zijn het belangrijkst.
Zoek steun: Sluit je aan bij online groepen waar je met andere ouders kunt praten over hun ervaringen.
Wees lief voor jezelf: Onthoud dat het normaal is om deze gevoelens te ervaren. Je bent geen slechte moeder, je hebt gewoon bepaalde verwachtingen gehad die nu anders zijn. Geef jezelf de liefde en aandacht die je nodig hebt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.