Lifehack: zó check je razendsnel of het speelgoed van je kind gevaarlijk is om in te stikken

05.10.2024 17:00
hack om te checken of het speelgoed van je kind gevaarlijk is om in te stikken Beeld: Pexels

We willen natuurlijk allemaal dat ons kind veilig speelt. Maar hoe weet je of dat schattige speelgoed echt geschikt is voor die grijpgrage handjes? Verstikkingsgevaar ligt namelijk altijd op de loer. Met deze lifehack kom je er snel achter.

Die lege wc-rol die je normaal in de prullenbak mikt, wordt je nieuwe beste vriend. Met een wc-rol kun je niet alleen geweldig knutselen, het is ook nog een supermakkelijk tool om te checken of je kind in bepaald speelgoed kan stikken. Hoe het werkt? Leggen wij je uit.

Veilig of gevaarlijk?

Zo ga je te werk: pak een wc-rolletje en probeer het kleine speelgoed door de opening t te duwen. Lukt dat zonder moeite? Dan is het speelgoed te klein en dus mogelijk gevaarlijk voor kinderen onder de drie jaar. Past het niet? Dan is het in principe veilig. Simpel, snel en superhandig.

Lees ook: Stappenplan: dit moet je doen als je kind dreigt te stikken

Waarom een wc-rolletje?

De opening van een wc-rol heeft ongeveer dezelfde diameter als de luchtpijp van een klein kind. Als iets door die opening past, is de kans aanwezig dat je kind het in z’n mond stopt en erin kan stikken. Het is dus een eenvoudige manier om te checken of je dat balletje, die LEGO-blokjes of speelgoeddiertjes toch maar beter even kunt wegleggen

Tekst gaat verder onder de Instagramreel

Alledaagse voorwerpen

Deze hack werkt trouwens niet alleen voor speelgoed. Denk ook aan kleine voorwerpen die je in huis hebt liggen, zoals knopen, dopjes of sieraden. Alles wat klein en rondzwerft, kan even door de wc-roltest. Zo weet je zeker dat er niks gevaarlijks binnen handbereik van je kleintje ligt.

Lees ook: Verstikkingsgevaar bij kinderen: deze etenswaren wil je je kind niet geven

Altijd bij de hand

Nog een voordeel aan deze hack? Je hebt altijd wel een wc-rolletje in huis! Maak er een gewoonte van om even te testen als je nieuw speelgoed in huis haalt, vooral bij jongere kinderen. Zo weet je zeker dat ze veilig kunnen spelen en hoef jij je minder zorgen te maken.

Wc-rolletje paraat? Testen maar!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.