8 handige tips en tricks voor een herfstige opruimronde

27.09.2024 11:00
jongensschoenen herfst

Het is zover, de herfst is officieel begonnen. De één keek er al weken naar uit, de ander is nog niet klaar om de zomer gedag te zeggen. Ik hoor bij die laatste groep, maar hey, je doet er nu eenmaal weinig aan. En de herfst is wel altijd een perfect moment om mijn opruimwoede los te laten op ons huis. Let’s go!

Laten we even eerlijk zijn, die regen, daar heeft toch werkelijk niemand zin in? De herfst is het begin van die tijd van het jaar waarin je het liefst met een warme kop thee onder een dekentje op de bank kruipt – en er niet meer vanaf komt. Gelukkig kan binnen zitten ook voordelen hebben: het is het perfecte moment om je huis een flinke opruimbeurt te geven. Je wil tenslotte niet in de rommel zitten als je straks zit te Netflixen op de bank, toch? Hier een paar handige tips en tricks om je huis herfst-proof te maken.

1. Weg met die zomerkleding

De kans dat je nog in je maxi-dress op het terras gaat zitten is helaas voorbij. Tijd om je zomerkleding netjes op te bergen. Haal een paar handige opbergbakken (liefst doorzichtig, want dat scheelt zoeken volgend jaar) en stop je bikini’s, zomerjurkjes en flip-flops erin. Zo maak je ruimte voor die fijne truien en laarzen die je de komende maanden wel kunt gebruiken. En psst, dit is ook hét moment om kleding waar je al drie zomers niet meer naar hebt omgekeken te doneren. Als een ware hoarder, ben ik hier zelf enorm slecht in, maar het is tijd. Als ik het kan, kan jij het ook. Weg ermee!

Lees ook – Haal alles uit de herfst: deze 25 dingen wil jij dit najaar écht doen met je kind

2. Creëer een ‘sokken-centrale’

Herfst betekent: dikke sokken, en véél daarvan. Maar waar zijn die dingen altijd als je ze nodig hebt? Dus: maak een speciale plek voor al je cozy sokken. Een mandje bij de voordeur, een lade in de gangkast, of zelfs gewoon een schattig mandje naast de bank. Zorg dat je altijd een warm paar binnen handbereik hebt – zo ben je klaar voor die koude avonden.

3. Organiseer de hal

Die eerste regendag en je hele hal verandert in een natte bende van jassen, laarzen en rondslingerende sjaals. Tijd voor wat orde in de chaos! Zorg voor een goede kapstok (of haakjes voor de kids op kinderooghoogte – scheelt jou weer een hoop bukken) en zet een mandje of rekje neer voor alle schoenen. Extra tip: een leuke paraplubak kan echt wonderen doen. Zo voorkom je die eeuwige zoektocht naar een droge paraplu als het weer eens plenst.

4. Bye bye zomerspeelgoed

Strandballen, zwembandjes en emmers zand – tijd om ze een winterslaap te geven. Verzamel al het zomerspeelgoed en berg het netjes op in de schuur of garage. Dit geeft niet alleen rust in de tuin, maar ook in je hoofd. Ik weet wel dat ik het eerder ga doen dan vorig jaar, want toen hebben we de watertafel pas in het voorjaar schoongemaakt en opgeborgen. De hele winter een doorn in m’n oog. Don’t be like me. En hey, zo heb ruimte genoeg voor een leuke nieuwe herfst-welkomstmat of een gezellige lantaarn met kaarsen!

5. Sfeervol met dekentjes (maar wel netjes)

Herfst = dekentjes. Maar wil je niet dat ze door het hele huis rondslingeren? Zorg voor een mand of kist waar je al je plaids in kunt stoppen als je ze niet gebruikt. Zo liggen ze niet overal, maar heb je ze wel bij de hand als de temperatuur begint te dalen. En het ziet er ook nog eens super stylish uit!

Lees ook – 8 redenen om je kinderen over te halen tot een frisse herfstwandeling

6. Keuken detox

Herfst betekent ook weer lekkere stamppotten, ovenschotels en warme soepen. Een perfect moment om je keukenkastjes eens uit te mesten. Wat kan weg? Kijk voor de grap ook eens naar een paar “ten minste houdbaar tot”-labels op potjes in de koelkast. Maak ruimte voor herfstige ingrediënten, zoals thee, kaneel, pompoenpuree en niet te vergeten, een flinke voorraad chocolademelk natuurlijk. En oh ja, vergeet je oven niet uit te soppen – die krijgt het de komende maanden druk!

7. Speelgoed-switch voor de kids

Net zoals jij je zomerkleding opbergt, kun je ook het zomerspeelgoed van de kids een winterslaapje laten doen. Laat het buitenspeelgoed en de waterpistolen verdwijnen en breng wat herfstproof speelgoed naar voren, zoals knutselspullen, puzzels en leuke bordspelletjes. Handig voor die regenachtige middagen.

8. Geurkaarsen everywhere!

En als laatste, mijn persoonlijke favoriet: geurkaarsen! Ja, niets zegt herfst zoals een fijne, warme geur door het huis. Denk aan vanille, kaneel, of zelfs pompoenkruiden. Zet er een paar op strategische plekken, zoals in de woonkamer en de badkamer, en je huis ruikt niet alleen heerlijk, maar krijgt ook direct een knusse sfeer. Instant gezelligheid. Zorg natuurlijk wel dat het buiten bereik staat van kleine kinderen en laat brandende kaarsen niet onbeheerd achter.

Dus mama’s, klaar voor een frisse start deze herfst? Met deze tips ben je er helemaal klaar voor om je huis herfst-proof te maken. Lekker opgeruimd en ready voor al die gezellige avonden binnen. Ik ga ook aan de slag. Wish me luck.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.