Moedermelk over datum? 7 verrassende manieren hoe je het nog wél kunt gebruiken

23.09.2024 21:00
babyflesje

Als kersverse moeder overkomt het je helaas vast een keer: je ontdekt dat je afgekolfde voorraad moedermelk over datum is. Ho, stop! Gooi de melk niet meteen weg. Wist je namelijk dat je moedermelk op veel bijzondere manieren kunt gebruiken?

Het bewaren van moedermelk doe je – niet geheel verrassend – op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast of in de vriezer. Door slaaptekort of een ‘mombrain‘ kan het wel eens gebeuren dat afgekolfde moedermelk niet goed wordt bewaard. Is de melk over datum of niet goed gekoeld, dan kan je baby hier niet meer van drinken.

Moedermelk is multifunctioneel

Oke, dan het goede nieuws: wist je dat moedermelk meer is dan alleen voeding voor je baby? De magische vloeistof zit namelijk boordevol voedingsstoffen, antistoffen en kan zelfs verlichting bieden bij gezondheidskwalen van jou én je baby.

Dit kun je allemaal doen met moedermelk

1. Moedermelkbad tegen eczeem

Moedermelk zit vol goede vetten en vitamines die de huid kalmeren en verzachten. Giet een paar scheutjes van de melk in het badwater van je kleintje. Het is vooral ideaal voor de tere huid van baby’s die last hebben van eczeem of een droge huid.

2. Melkmasker

Niet alleen je baby kan profiteren van moedermelk, ook jij kan genieten van de voordelen. Je kunt namelijk een gezichtsmasker maken van moedermelk. Meng de melk met havermout of honing en breng het aan op je gezicht voor een hydraterende, voedende boost. Ideaal voor een avond selfcare terwijl de kleine slaapt.

3. Natuurlijke conditioner

Heb je het idee dat je haar wat dof of droog is geworden na de zwangerschap? Een moedermelkspoeling kan je haar extra glans en zachtheid geven. Masseer de melk zachtjes in je haar en spoel het daarna uit voor een natuurlijke conditioner.

Lees ook: Dit zijn 12 mamahacks die je leven (veel!) gemakkelijker maken

4. Pijnverlichter voor je tepels

Je tepels krijgen veel te verduren als je borstvoeding geeft of kolft. Voor gevoelige tepels of tepelkloven biedt moedermelk een fijne verlichting. Masseer een paar druppels melk op je tepels en tepelhoven na elke voeding voor een sneller herstel. Een natuurlijke pijnverlichter, dus.

5. Wondermiddel voor luieruitslag

Nog een fijne verzorgingstip: moedermelk kan luieruitslag verminderen. Wrijf een beetje van de melk op de geïrriteerde huid van je baby en laat het opdrogen voordat je een schone luier aandoet. Het kan sneller verlichting bieden dan je denkt.

6. Verwen je planten

Dit klinkt misschien wat gek, maar ook planten zijn erg blij met de voedingsstoffen uit moedermelk. Voeg een beetje melk toe aan het water van je kamerplanten en voilà, je planten kunnen er weer volop tegenaan. De eiwitten en suikers in de melk kunnen namelijk de groei bevorderen, al moet je oppassen dat je niet te veel gebruikt (anders kan het gaan stinken).

7. Moedermelksieraad

Je kunt je borstvoedingsavontuur ook laten vereeuwigen met een heus moedermelksieraad. Ook Carolien Spoor liet een ring maken van haar moedermelk. Van de melk wordt een steentje gemaakt, zodat de periode waarin je je baby voedde met moedermelk voor altijd een tastbare herinnering blijft. Carolien zei hierover: ”Elke keer als ik naar mijn ring kijk dan denk ik weer even aan die dierbare periode dat ik mijn mannetjes mocht voeden, wat één van mijn mooiste ervaringen ooit is.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.