Squatten of op handen en knieën: 3 redenen waarom verticaal bevallen een slimme keuze kan

14.10.2024 21:00
Drie voordelen van verticaal bevallen, staan, squatten, op handen en knieën Beeld: Pexels

Als je denkt aan bevallen, zie je waarschijnlijk de klassieke, liggende houding voor je. Maar wat als we je vertellen dat verticaal bevallen – denk aan staan, squatten of zelfs op handen en knieën – een wereld van verschil kan maken? Dit zijn drie voordelen van verticaal bevallen.

Hoewel soms anders wordt beweerd, heb je wel degelijk invloed op je bevalling. Ten eerste met je mindset, ten tweede met de omgeving waarin je bevalt en ten derde, maar minstens zo belangrijk: met de verschillende bevalhoudingen die je aanneemt. Verticaal bevallen kan bijvoorbeeld een slimme keuze zijn.

Drie voordelen van verticaal bevallen

Pleunie Teunis is doula en een groot voorstander van verticaal bevallen. Op haar Instagram deelde ze onlangs meer over deze bevalhouding. En geloof ons, deze tips wil je niet missen.

1. Je bevalling kan sneller verlopen

Wist je dat een verticale houding de bevalling kan versnellen? Dit komt volgens Pleunie omdat het hoofdje van je baby drukt op de baarmoedermond. Ze legt uit: “Hierdoor wordt de baarmoedermond gestimuleerd om te openen, waardoor je bevalling sneller zal vorderen.” Als je dus staat of zit op een baarkruk, kan de zwaartekracht je lichaam een handje helpen en gaat alles nét wat sneller dan wanneer je ligt.

Lees ook: 4x bevallen met een beetje hulp van de zwaartekracht

2. Je baby krijgt meer ruimte om goed te liggen

Een ander groot voordeel van verticaal bevallen is dat je meer ruimte creëert in je buik en bekken. Pleunie vertelt: “Door de ruimte in je buik en bekken, krijgt je baby meer ruimte om de juiste houding aan te nemen en de inwendige spildraai te maken.” Dit maakt de weg vrij voor een soepelere bevalling, zonder dat je baby op de verkeerde manier vast komt te zitten.

3. Je vangt de weeën beter op

Weeën opvangen? Niet bepaald het meest prettigste deel van bevallen, maar een andere houding kan de pijn een stuk draaglijker maken. Pleunie legt uit: “Door uit bed te komen zal je sneller een houding aannemen die voor jou goed voelt en waarin jij beter de weeën kan opvangen.” Of je nu op handen en knieën gaat zitten of squattend je weeën wegpuft, jouw lichaam weet precies wat het moet doen – jij hoeft er alleen naar te handelen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.