Van knapperige kroketten tot sappige aardbeien en liters karnemelk: bijna elke zwangere vrouw kent het fenomeen van onverklaarbare verlangens naar bepaald voedsel. Maar waar komen deze zwangerschapscravings eigenlijk vandaan? En is het wel zo onschuldig om eraan toe te geven?
Lees verder onder de advertentie
Kroketten om 3 uur ’s nachts
We hebben het allemaal weleens gehoord: zwangere vrouwen die midden in de nacht ineens hunkeren naar augurken, ijs of iets anders waar ze normaal niet eens naar omkijken. Hoe vaak heb jij jezelf al betrapt op een smeekbede naar je partner om een kroket in het holst van de nacht? Of die onbedwingbare trek in zure haring? Hoewel deze cravings hilarisch kunnen lijken, hebben ze vaak een diepere oorzaak.
Lees verder onder de advertentie
Hormonen die je in de maling nemen
Zwangerschapshormonen spelen een hoofdrol in dit verhaal. Ze zorgen niet alleen voor een rollercoaster van emoties, maar beïnvloeden ook je smaakpapillen. Dit kan leiden tot plotselinge trek in voedingsmiddelen die je normaal links zou laten liggen. Je lichaam schreeuwt misschien om specifieke voedingsstoffen, zoals ijzer of calcium, en dat resulteert in de raarste verlangens. Dus die trek in kroketten? Misschien heb je wel gewoon meer vet of zout nodig.
Lees verder onder de advertentie
Mag het of mag het niet?
Is het erg om toe te geven aan deze verlangens? Het korte antwoord: meestal niet. Zolang je cravings in balans zijn met een gezond dieet, hoef je je geen zorgen te maken. Het wordt pas tricky als je constant verlangt naar ongezonde snacks en junkfood. Een kroket zo nu en dan kan echt geen kwaad, maar probeer die cravings in de hand te houden. Varieer, eet voldoende groenten en vezels, en zorg ervoor dat je lichaam krijgt wat het echt nodig heeft.
Lees verder onder de advertentie
Een klein beetje toegeven aan je cravings is helemaal prima. Dus geniet van die kroket. Zwanger zijn is al zwaar genoeg!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.