Zwangerschapscravings: Waarom je zwicht voor die kroket of haring

29.08.2024 09:00

Van knapperige kroketten tot sappige aardbeien en liters karnemelk: bijna elke zwangere vrouw kent het fenomeen van onverklaarbare verlangens naar bepaald voedsel. Maar waar komen deze zwangerschapscravings eigenlijk vandaan? En is het wel zo onschuldig om eraan toe te geven?

Kroketten om 3 uur ’s nachts

We hebben het allemaal weleens gehoord: zwangere vrouwen die midden in de nacht ineens hunkeren naar augurken, ijs of iets anders waar ze normaal niet eens naar omkijken. Hoe vaak heb jij jezelf al betrapt op een smeekbede naar je partner om een kroket in het holst van de nacht? Of die onbedwingbare trek in zure haring? Hoewel deze cravings hilarisch kunnen lijken, hebben ze vaak een diepere oorzaak.

Hormonen die je in de maling nemen

Zwangerschapshormonen spelen een hoofdrol in dit verhaal. Ze zorgen niet alleen voor een rollercoaster van emoties, maar beïnvloeden ook je smaakpapillen. Dit kan leiden tot plotselinge trek in voedingsmiddelen die je normaal links zou laten liggen. Je lichaam schreeuwt misschien om specifieke voedingsstoffen, zoals ijzer of calcium, en dat resulteert in de raarste verlangens. Dus die trek in kroketten? Misschien heb je wel gewoon meer vet of zout nodig.

Mag het of mag het niet?

Is het erg om toe te geven aan deze verlangens? Het korte antwoord: meestal niet. Zolang je cravings in balans zijn met een gezond dieet, hoef je je geen zorgen te maken. Het wordt pas tricky als je constant verlangt naar ongezonde snacks en junkfood. Een kroket zo nu en dan kan echt geen kwaad, maar probeer die cravings in de hand te houden. Varieer, eet voldoende groenten en vezels, en zorg ervoor dat je lichaam krijgt wat het echt nodig heeft.

Een klein beetje toegeven aan je cravings is helemaal prima. Dus geniet van die kroket. Zwanger zijn is al zwaar genoeg!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.