Help, de zomervakantie is bijna voorbij: Zo maak je je klaar voor de schoolstart

17.08.2024 09:00

Het is weer zover. De vakantie in eigen land loopt op z’n eind, en terwijl jij nog je teenslippers van het zand probeert te ontdoen, komt die ene onvermijdelijke gedachte op: de scholen gaan weer beginnen.

Geen paniek! Met deze tips en tricks stuur je je kroost zonder stress (of tenminste met minder) naar school.

Back-to-School shopping
Je kunt natuurlijk losgaan met hippe lunchboxen, glitterpennen en een rugzak die meer kost dan je maandelijkse energierekening. Maar eerlijk? Kids gebruiken die spullen vaak maar een paar weken voordat ze weer verdwijnen in de bodemloze put van de kast. Maak een lijstje van wat écht nodig is en blijf daar braaf bij. Hebben ze nog drie bijna nieuwe rugzakken? Laat die dan even de frisse lucht opsnuiven en zet ze weer in. Dat scheelt je een paar honderd euro en minstens drie hoofdkrabbers in de winkel.

Routine is je redder in nood
Het idee om je kind weer elke ochtend om zeven uur uit bed te sleuren is ongeveer net zo aantrekkelijk als de was doen na een weekje kamperen. Maar het helpt echt als je al een paar dagen voor de start van het nieuwe schooljaar weer een beetje in dat ritme komt. Laat de kids op tijd naar bed gaan (oke, oké, probeer het tenminste) en zet de wekker wat eerder. Zo komt die eerste schooldag niet als een ijskoude douche.

Lunchbox liefde
We hebben allemaal weleens jaloers naar die Instagramwaardige bento-lunchboxen gekeken met perfect uitgesneden komkommersterren en snoeptomaatjes in regenboogvolgorde. Maar laten we eerlijk zijn—niemand heeft daar tijd voor. Kies voor simpele, gezonde opties die je kinderen ook echt zullen eten. Denk aan een boterham met pindakaas (klassieker!), een stuk fruit en een klein bakje met snackgroenten. En misschien, heel misschien, een mini-chocoladereep als verrassing.

De eerste schooldag outfit
Die outfitkeuze kan leiden tot een complete ochtendmeltdown (bij jou of bij hen, wie weet). Zorg dat je kind de avond ervoor zelf kiest wat ze aan willen, en check meteen of alles schoon en klaar ligt. Scheelt je een hoop gezeur en gestress op de ochtend zelf. Bonuspunten als je kind in z’n enthousiasme al in z’n outfit gaat slapen (oké, misschien niet de meest frisse optie, maar hé, het werkt).

Maak een plan voor de chaos
De overgang van vakantie-naar-schoolritme kan chaotisch zijn, vooral als je ’s ochtends niet eens meer weet waar je je sleutels hebt gelaten. Zorg dat alles de avond van tevoren klaarstaat: rugzak, gymtas, lunch, en misschien zelfs je eigen koffiezetapparaat op de timer. Maak een checklist voor jezelf (en de kinderen!) en hou je eraan. Zo minimaliseer je de kans op hysterische taferelen als er ineens geen sokken meer te vinden zijn.

Gun jezelf wat me-time
Je hebt de hele zomer als entertainer, kok en chauffeur gediend. Dus, als dat schoolbelletje eenmaal gaat, plan wat me-time in. Of het nu gaat om een kopje koffie in stilte, een wandeling in het park, of eindelijk dat ene boek openslaan—je hebt het verdiend. Want ook al is het een opluchting dat de kids weer naar school gaan, een beetje zelfzorg is nooit verkeerd.

Positieve vibes
We weten allemaal dat de eerste schooldag spannend kan zijn voor je kind (en voor jou). Praat erover op een positieve manier, zonder te veel druk op die kleine schouders te leggen. “Het wordt superleuk!” of “Ik ben benieuwd naar je nieuwe juf/meester” doet wonderen. Maar vergeet niet: als het een beetje tegenvalt, is dat ook oké. De volgende dag is weer een kans.

En voilà! Met deze tips ben je helemaal klaar om de start van het nieuwe schooljaar te rocken. Of je nu die mom bent met de Pinterest-perfecte lunchboxen, of degene die blij is als iedereen op tijd op school is zonder vlekken op hun kleren—je doet het geweldig. En voor je het weet, is de herfstvakantie er weer.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.