Dit is waarom de terugkeer naar werk na je zwangerschapsverlof zo zwaar voelt (en hoe het beter kan!)

werken na zwangerschapsverlof
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

Laten we eerlijk zijn: de terugkeer naar werk na je zwangerschapsverlof is soms best een beetje pittig. Of heel erg pittig zelfs, en dat blijkt ook wel uit onderzoek van 24Baby en Parents Inc. Bijna de helft van de vrouwen ervaart het oppakken van hun werk na het verlof als zwaar.

Lees verder onder de advertentie

En het erge is, veel moeders durven niet te zeggen wat ze nodig hebben om die overgang soepeler te laten verlopen. Ja, echt! Ruim 43,5 procent van de vrouwen houdt hun mond dicht, terwijl ze eigenlijk snakken naar meer steun. En daardoor blijven werkgevers vaak in het duister tasten over hoe ze écht kunnen helpen.

Lees verder onder de advertentie

Waar gaat het mis?

We snappen het: je bent nog niet helemaal hersteld van die slapeloze nachten, je lijf voelt nog niet als vanouds, en dan moet wel je ineens weer volledig meedraaien op kantoor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het missen van je lieve baby. Maar waar de schoen echt wringt? Het gebrek aan begrip vanuit werkgevers. Veel vrouwen geven aan dat er simpelweg te weinig steun is. En dat gebrek aan support kan ervoor zorgen dat bedrijven waardevolle collega’s kwijtraken. Kijk maar naar deze quote van een van de ondervraagden uit het onderzoek: “Door de houding van mijn werkgever na mijn terugkomst van verlof ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan.” Ja, dat dus. Gemiste kans, toch?

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Ellens verlof zit erop: ‘Wordt het tijd dat het verlofsysteem (nogmaals) op de schop gaat?’

Dat vrouwen niet aangeven wat ze nodig hebben, komt vaak door een gevoel van falen. Er lijkt een soort ongeschreven regel te heersen dat je maar moet ‘dealen’ met de nieuwe situatie, zonder te klagen. “Meer flexibiliteit vragen voelt als falen”, zegt een van de ondervraagde moeders. Maar hé, het is geen kwestie van niet sterk genoeg zijn. Het is een kwestie van samenwerken. Want als je werkgever niet weet wat je nodig hebt, kunnen ze ook niks voor je doen, toch?

Lees verder onder de advertentie

De realiteit vs. de verwachting

Misschien dacht je van tevoren dat het wel mee zou vallen, die terugkeer naar werk. Misschien vergeleek je het met terugkomen van een vakantie (ook al was je verlof allesbehalve rustgevend). Toch blijkt dat de realiteit vaak tegenvalt. Waar moeders het meest tegenaan lopen:

Lees verder onder de advertentie
  • Lichamelijke en mentale klachten. Ruim 20 procent van de moeders voelt zich fysiek nog onvoldoende hersteld om te gaan werken, terwijl slaapgebrek en verminderde concentratie de werkprestaties belemmeren.
  • Gebrek aan steun van de werkgever. Van een gebrek aan interesse tot onvoldoende kennis over rechten rondom ouderschap, werkgevers schieten vaak tekort in hun ondersteuning.
  • Hoge werkdruk in minder uren. Vrouwen die minder uren gaan werken of kolftijd gebruiken, moeten vaak dezelfde hoeveelheid werk doen als voor hun verlof, wat leidt tot tijdgebrek en spanning.
  • Balans tussen werk en gezin. Het kost tijd om de juiste balans te vinden, vooral als er onverwachte situaties zijn, zoals een ziek kind of problemen met de kinderopvang. Flexibiliteit vanuit de werkgever is hierin cruciaal.

Lees ook – Dit is waarom geboorteverlof voor vaders zo belangrijk is

Het kan ook anders

Gelukkig zijn er ook bedrijven die het wél snappen. Moeders die goed ondersteund worden, vinden hun terugkeer naar werk een stuk fijner. “Mijn werkgever was goed voorbereid en flexibel, wat mijn terugkeer veel makkelijker maakte,” zegt een blije respondent. Flexibiliteit en een werkgever die weet wat er speelt rond ouderschap, dat scheelt veel stress.

Lees verder onder de advertentie

Werkgevers, doe er wat aan!

Lotte Bode van Parents Inc. benadrukt dat het tijd is voor actie vanuit de werkgevers: “Het is tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en structureel beleid ontwikkelen dat rekening houdt met de specifieke behoeften van jonge ouders. Dit zorgt niet alleen voor een soepeler terugkeerproces, maar draagt ook bij aan een inclusieve, gezinsvriendelijke werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen. Bedrijven die hierin investeren, profiteren van een hogere medewerkerstevredenheid, betere prestaties en een lagere uitstroom van talentvolle vrouwen.”

Dus, werkende mama’s, wees niet bang om te zeggen wat je nodig hebt. En werkgevers: het is tijd om in actie te komen!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken