Zwangerschapscravings ontcijferd: Waarom je ineens niet zonder kaas, chocola of cola kunt

31.08.2024 09:00

Tijdens je zwangerschap kan je smaak volledig op z’n kop staan. Van liters melk tot knapperige rauwkost: ineens heb je onverklaarbare trek in dingen die je normaal nauwelijks aanraakt.

Wist je dat die cravings vaak een boodschap van je lichaam zijn? Dit is waar je trek in kunt krijgen – en wat het betekent.

Zuivel – melk en kaas
Je kunt er niet genoeg van krijgen: melk, kaas, yoghurt – alles wat maar romig is. Gaat het in liters en kilo’s tegelijk? Grote kans dat je lichaam schreeuwt om calcium. Je baby is druk bezig met botjes maken en daar is behoorlijk wat calcium voor nodig.

Fruit – vooral de frisse smaken
Appels, aardbeien, nectarines, watermeloen en sinaasappels; het liefst eet je ze de hele dag door. Die sappige cravings kunnen komen door een verhoogde behoefte aan vitamine C, belangrijk voor de weerstand van zowel jou als je kindje.

Lees ook – Lis over zwangerschapscravings: ‘Ik ben vegetariër en had bizar veel zin in biefstuk’

Zure en zoute lekkernijen
Zure matten, augurken, chips of zelfs een sappige hamburger? Als je hier maar geen genoeg van krijgt, kan dat te maken hebben met een grotere behoefte aan natrium. Je lichaam maakt meer bloed aan, en daar hoort een beetje extra zout bij.

Chocolade – puur genieten
Als je ineens niet zonder chocola kunt, kan dat liggen aan een tekort aan magnesium. Dit mineraal is belangrijk voor je spieren en zenuwen, maar laten we eerlijk zijn: soms heb je gewoon wat extra zoete troost nodig.

Frituur – alles wat knispert
Patat, kroketten, frikandellen… het lijkt alsof je niet meer zonder kunt. Volgens de theorie vraagt je lichaam om gezonde vetten. Visolie kan hierbij helpen, maar zeg nou zelf: die knapperige frietjes zijn toch net even lekkerder?

Cola – de nieuwe dorstlesser
Nooit fan van cola geweest, en nu ineens niet meer weg te denken uit je koelkast? Deze craving zou ook te maken kunnen hebben met je behoefte aan calcium. Ja, zelfs in cola zit een beetje, al zijn er natuurlijk gezondere opties.

Lees ook – 7x hilarische food cravings van zwangere vrouwen

Rauwkost – fris en gezond
Komkommerschijfjes, cherry tomaatjes, wortels… Als je jezelf betrapt op het snaaien van rauwkost, is je lichaam misschien gewoon heel blij met wat extra vitaminen en vezels.

IJsklontjes – of liters water
Zit je ineens op ijsklontjes te kauwen of heb je liters ijswater nodig? Dit kan wijzen op een tekort aan ijzer of vitamine B. Tijd om wat extra te letten op je voeding!

Welke craving je ook hebt, luister naar je lichaam. Het weet vaak precies wat het nodig heeft – en soms is dat gewoon een kroket met een flinke scheut chocolademelk.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.