Broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Dit is een stuk gezonder dan voorverpakte en bewerkte spreads en je kunt op deze manier weer makkelijk extra groenten toevoegen aan je dagelijkse voeding wat zorgt dat je maaltijd rijk aan vezels en belangrijke voedingsstoffen is. Maak de spread voor meerdere dagen tegelijk.
Bereiding 20 minuten / voor ca 500 gram 80 gram groente per 100 gram / v, vg (zonder ansjovis)
INGREDIËNTEN
2 rode paprika’s
1 el olijfolie
100 g witte bonen (pot)
1 blikje ansjovis in olie (netto gewicht: 35 gram)
50 g zongedroogde tomaten in olie
100 g walnoten grof zeezout
BEREIDEN
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de oven op de hoogste stand of op grilstand.
Plaats de paprika’s op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met de olijfolie.
Gril de paprika’s ± 10-15 minuten tot ze geblakerd zijn en het vel loslaat. Laat afkoelen en verwijder dan het vel en de zaden.
Giet de bonen af en laat uitlekken.
Meng de gegrilde paprika met de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een grove massa. Voeg eventueel extra olijfolie toe als je het wat smeuïger wil maken. Deze spread is minimaal 3 dagen houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
TIP
Om een wat grovere structuur te houden kun je pulse-blenden. Dan houd je wat meer ‘bite’. Voor een vegetarische en vegan versie laat je de ansjovis achterwege.
Voedingswaarde inclusief ansjovis per 100 gram kcal 365 vet 24,9 g koolhydraten 18,6 g eiwit 13,2 g
Voedingswaarde zonder ansjovis per 100 gram kcal 345 vet 23,7 g koolhydraten 18,6 g eiwit 10,7 g
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Daarnaast schreef ze meerdere boeken met recepten voor een gezonde maar ook lekkere levensstijl waaronder het boek Fit Fab 40.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.