Zwanger zijn is prachtig, maar het is ook nogal een cocktail van emoties, hormonen en lichamelijke veranderingen. Dat je een beetje lief moet zijn voor zwangere vrouwen, dat begrijpen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook types die er de ene na de andere onhandige opmerking uitfloepen. Speciaal voor die types hebben we deze lijst samengesteld. Déze dingen moet je nooit -maar dan ook nooit- tegen zwangere vrouwen zeggen:
Lees verder onder de advertentie
“Ik dacht het weken geleden al te zien”
Vrouwen kondigen hun zwangerschap meestal zo rond de 12 weken aan. Er gebeurt dan natuurlijk al wekenlang van alles in die buik, maar aan de buitenkant is daar vaak nog niet zoveel van te zien. Om dan te roepen dat je weken geleden al zag dat ze zwanger is, is op z’n zachtst gezegd niet zo handig.
Lees verder onder de advertentie
“Weet je zeker dat het er niet twee zijn?”
Verbaas je je over de grootte van de buik? Houd het voor je. Denk je dat er misschien wel een tweeling in zit? Houd het voor je. Had je schoonzusje bij 40 weken zwangerschap nog niet zo’n grote buik als deze vrouw met 20 weken? Houd het in hemelsnaam voor je.
Lees verder onder de advertentie
“Laat me je vertellen over mijn verschrikkelijke bevalling…”
Wil je graag met iemand praten over jouw traumatische bevalling? Snappen we! Ga naar een praatclubje, je therapeut of bel je moeder. Vertel het niet aan een zwangere vrouw.
“Mijn buik is nooit meer de oude geworden”
Hetzelfde geldt voor alle andere lichamelijke ellende die je hebt overgehouden aan je eigen zwangerschap. Striae, theezakjes en incontinentie: laat het maar even achterwegen.
“In mijn tijd kon je dit gewoon eten”
Ja, Gerda, in jouw tijd mocht je nog gewoon rauwe vis eten tijdens de zwangerschap. Dat betekent niet dat zwangere vrouwen van nu dat ook gewoon zouden moeten doen.
“Je gaat toch wel borstvoeding geven?”
In principe gaat dit je niet zoveel aan. Vind je dat je een goede reden hebt om hier wel een gesprek over te voeren? Stel de vraag dan zonder oordeel. “Je gaat toch wel” is geen goed begin.
“Laat je buik eens zien”
Zwangere buiken zijn prachtig, maar geen publiekelijk bezit. Iemand vragen om haar shirt omhoog te doen of even op te staan zodat jij haar buik goed kunt bekijken, is not done.
“Je gaat zeker al bijna met verlof?”
Dit mag je vragen als je collega zwanger is en je je meent te herinneren dat het verlof er bijna aankomt. Niet wanneer het een wilde gok is op basis van de grootte van de buik.
“Je moet nu wel weer gewoon vlees gaan eten hoor”
Vegetarische zwangeren adviseren over hun dieet kun je ook maar beter laten, tenzij je haar arts bent. Anders is er geen enkele reden waarom jij medisch advies zou moeten geven.
“Jij krijgt duidelijk een meisje”
Sommige mensen zien een zwangerschap als hét moment om hun innerlijke Jomanda te laten shinen. Of denken het geslacht van de baby te kunnen raden op basis van de vorm van de buik. Doe maar niet. Dingen zeggen als: “Je krijgt duidelijk een meisje, want je buik hangt een beetje naar beneden” is altijd een slecht plan.
Lees verder onder de advertentie
“Dit vind ik toch zo’n stomme naam”
Heeft je achterbuurvrouw haar pasgeboren baby een hele stomme naam gegeven? Vertel dat maar niet. Zul je net zien dat zij precies die naam bovenaan haar lijstje heeft staan.
“Wacht maar…”
Je wil je zwangere vriendin misschien maar wat graag waarschuwen over die slapeloze nachten, stuwing of andere ongemakken. Of misschien wil je haar adviseren om geen dure kleertjes te kopen: alles wordt toch vies. Houd. dit. voor. je. Laat haar lekker op haar roze wolk zitten. Ze komt overal vanzelf achter, daar heeft ze jouw klaagzang niet voor nodig.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.