In Noord-Europa weten ze allang hoe het moet. Er is daar langer, beter betaald, en gendergelijk verlof voor álle ouders. In Nederland blijven we daarin achter. Dat moet anders, vinden veel mensen. Het is tijd voor het 21-eeuwsverlof in Nederland en daarom is er een petitie gestart.
Lees verder onder de advertentie
Het Buikencollectief
Eline Leijten is mede-initiatiefnemer van de Petitie 21-eeuwsverlof.nl en ondernemer en voorzitter van stichting Het Buikencollectief, een landelijke cliëntorganisatie van zwangeren in de Nederlandse geboortezorg. Zij vindt dat het ook tijd is dat Nederland systematische veranderingen rondom verlof gaat doorvoeren. Roanne van Voorst, een Nederlands antropoloog, vraagt op Instagram extra aandacht voor deze petitie.
Lees verder onder de advertentie
Daling inkomen
‘Na de geboorte van een kindje, daalt het inkomen van de Nederlandse vrouwen met maar liefst 46 procent. Het inkomen van de vader daalt vrijwel niet. Mannen kunnen na de geboorte wel verlof opnemen, maar krijgen veel minder betaald dan het normale salaris. In Nederland heb je bovendien geen recht op verlof na een miskraam voor de 24 weken zwangerschap. En de eerste periode hebben 8 op de 10 zwangere vrouwen last van kwalen zoals misselijkheid, maar er wordt van ze verwacht dat ze gewoon op volle kracht doorwerken. Allemaal zaken die anders moeten’, aldus Roanne.
Er zijn veel inspirerende voorbeelden in Scandinavië te vinden. Daar zien we langer betaald verlof voor beide ouders en meer respect en ruimte voor ouderschap en alle zorg die daarbij komt kijken. Nederland is goed op weg met het uitbreiden van de verlofregeling, maar het kan allemaal wat sneller als we gendergelijkheid willen, vertellen de vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
21-eeuwsverlof
Daarom is de petitie 21-eeuwsverlof in het leven geroepen. Een groep mannen en vrouwen probeert op deze manier aandacht te vragen voor deze situatie en de Nederlandse regering op te roepen om echt een moderne verlofregeling in te voeren. Waar ze precies om vragen? Gelijke rechten op verlof na de geboorte van een kind voor beide ouders, beiden een financiële vergoeding in deze weken, langer recht op betaald ouderschapsverlof, recht op verlof na een miskraam en doodgeboorte voor de 24 weken en het verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze.
Lees verder onder de advertentie
Petitie
Ben jij ook van mening dat dit anders moet in Nederland? Wil je er meer over lezen? Vind hier de petitie 21-eeuwsverlof met een uitgebreide uitleg en de kans om het te ondertekenen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.