In Noord-Europa weten ze allang hoe het moet. Er is daar langer, beter betaald, en gendergelijk verlof voor álle ouders. In Nederland blijven we daarin achter. Dat moet anders, vinden veel mensen. Het is tijd voor het 21-eeuwsverlof in Nederland en daarom is er een petitie gestart.
Lees verder onder de advertentie
Het Buikencollectief
Eline Leijten is mede-initiatiefnemer van de Petitie 21-eeuwsverlof.nl en ondernemer en voorzitter van stichting Het Buikencollectief, een landelijke cliëntorganisatie van zwangeren in de Nederlandse geboortezorg. Zij vindt dat het ook tijd is dat Nederland systematische veranderingen rondom verlof gaat doorvoeren. Roanne van Voorst, een Nederlands antropoloog, vraagt op Instagram extra aandacht voor deze petitie.
Lees verder onder de advertentie
Daling inkomen
‘Na de geboorte van een kindje, daalt het inkomen van de Nederlandse vrouwen met maar liefst 46 procent. Het inkomen van de vader daalt vrijwel niet. Mannen kunnen na de geboorte wel verlof opnemen, maar krijgen veel minder betaald dan het normale salaris. In Nederland heb je bovendien geen recht op verlof na een miskraam voor de 24 weken zwangerschap. En de eerste periode hebben 8 op de 10 zwangere vrouwen last van kwalen zoals misselijkheid, maar er wordt van ze verwacht dat ze gewoon op volle kracht doorwerken. Allemaal zaken die anders moeten’, aldus Roanne.
Er zijn veel inspirerende voorbeelden in Scandinavië te vinden. Daar zien we langer betaald verlof voor beide ouders en meer respect en ruimte voor ouderschap en alle zorg die daarbij komt kijken. Nederland is goed op weg met het uitbreiden van de verlofregeling, maar het kan allemaal wat sneller als we gendergelijkheid willen, vertellen de vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
21-eeuwsverlof
Daarom is de petitie 21-eeuwsverlof in het leven geroepen. Een groep mannen en vrouwen probeert op deze manier aandacht te vragen voor deze situatie en de Nederlandse regering op te roepen om echt een moderne verlofregeling in te voeren. Waar ze precies om vragen? Gelijke rechten op verlof na de geboorte van een kind voor beide ouders, beiden een financiële vergoeding in deze weken, langer recht op betaald ouderschapsverlof, recht op verlof na een miskraam en doodgeboorte voor de 24 weken en het verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze.
Lees verder onder de advertentie
Petitie
Ben jij ook van mening dat dit anders moet in Nederland? Wil je er meer over lezen? Vind hier de petitie 21-eeuwsverlof met een uitgebreide uitleg en de kans om het te ondertekenen.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.