Het aantal abortussen in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen, net als in 2022. Hoe kan dat? En is het een positieve of negatieve ontwikkeling?
Lees verder onder de advertentie
In 2023 werd er 39.332 keer voor gekozen om een zwangerschap af te breken. Dat is een toename van zo’n 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste vrouwen kozen er vroeg in de zwangerschap voor, in de eerste acht weken. Vooral vrouwen tussen de 25 en 34 jaar gingen langs de kliniek en opvallend: vooral Nederlandse vrouwen. Het aantal buitenlandse vrouwen bleef ongeveer hetzelfde.
Sinds 2012 schommelde het aantal abortussen rond de 30.000 tot 33.000 per jaar, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien. Fiom, het expertisecentrum voor ongewenste zwangerschap, ziet eenzelfde trend in veel andere Europese landen. Maar waarom precies? Dat blijft onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Waarom meer abortussen?
Fiom-directeur Ellen Giepmans geeft eerlijk toe dat het lastig is om een concrete reden aan te wijzen. Vrouwen wordt namelijk niet gevraagd waarom ze kiezen voor een abortus. Het blijft dus gissen: zijn het de zorgen over wonen, geld, of de toekomst? Misschien. Of heeft de populariteit van natuurlijke anticonceptie iets met de cijfers te maken? Steeds minder vrouwen maken namelijk gebruik van de pil of een spiraal. Toch blijft dat ook een aanname.
Bovendien weten we niet hoeveel vrouwen onbedoeld zwanger raken en besluiten om die zwangerschap te beëindigen. Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, doet hier onderzoek naar en hoopt meer inzicht te krijgen in het gebruik van anticonceptie en hoe goed vrouwen inschatten of ze zwanger konden worden.
Lees verder onder de advertentie
Niet problematiseren
Toch benadrukt Rutgers dat we deze cijfers niet meteen als iets problematisch moeten zien. Iedere vrouw heeft het recht om zelf te beslissen of en wanneer ze zwanger wil worden. Ook Giepmans ziet de toename niet per se als iets negatiefs. Het belangrijkste? Dat vrouwen deze keuze kunnen maken op hun eigen voorwaarden. Gelukkig is dat in Nederland nog altijd mogelijk.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.