Het aantal abortussen in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen, net als in 2022. Hoe kan dat? En is het een positieve of negatieve ontwikkeling?
Lees verder onder de advertentie
In 2023 werd er 39.332 keer voor gekozen om een zwangerschap af te breken. Dat is een toename van zo’n 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste vrouwen kozen er vroeg in de zwangerschap voor, in de eerste acht weken. Vooral vrouwen tussen de 25 en 34 jaar gingen langs de kliniek en opvallend: vooral Nederlandse vrouwen. Het aantal buitenlandse vrouwen bleef ongeveer hetzelfde.
Sinds 2012 schommelde het aantal abortussen rond de 30.000 tot 33.000 per jaar, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien. Fiom, het expertisecentrum voor ongewenste zwangerschap, ziet eenzelfde trend in veel andere Europese landen. Maar waarom precies? Dat blijft onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Waarom meer abortussen?
Fiom-directeur Ellen Giepmans geeft eerlijk toe dat het lastig is om een concrete reden aan te wijzen. Vrouwen wordt namelijk niet gevraagd waarom ze kiezen voor een abortus. Het blijft dus gissen: zijn het de zorgen over wonen, geld, of de toekomst? Misschien. Of heeft de populariteit van natuurlijke anticonceptie iets met de cijfers te maken? Steeds minder vrouwen maken namelijk gebruik van de pil of een spiraal. Toch blijft dat ook een aanname.
Bovendien weten we niet hoeveel vrouwen onbedoeld zwanger raken en besluiten om die zwangerschap te beëindigen. Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, doet hier onderzoek naar en hoopt meer inzicht te krijgen in het gebruik van anticonceptie en hoe goed vrouwen inschatten of ze zwanger konden worden.
Lees verder onder de advertentie
Niet problematiseren
Toch benadrukt Rutgers dat we deze cijfers niet meteen als iets problematisch moeten zien. Iedere vrouw heeft het recht om zelf te beslissen of en wanneer ze zwanger wil worden. Ook Giepmans ziet de toename niet per se als iets negatiefs. Het belangrijkste? Dat vrouwen deze keuze kunnen maken op hun eigen voorwaarden. Gelukkig is dat in Nederland nog altijd mogelijk.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.