Sinds een aantal weken stijgt het aantal gevallen met het RS-virus. Normaal is er rond deze tijd juist sprake van een daling, maar door het opheffen van de coronamaatregelen laait het op.
Lees verder onder de advertentie
Volgens RIVM-viroloog Adam Meijer is het RS-virus sinds de zomerpiek niet weggeweest en sluimerde het door.
RS-epidemie
“Die zomerpiek is vloeiend overgegaan in de normale wintercirculatie. Eind vorig jaar was er een kleine opleving, maar die nam weer af toen de coronamaatregelen weer strenger werden”, vertelt Meijer aan NU.nl. Veel kinderen, en dan vooral de groep die na de zomerpiek geboren is, heeft het virus daarom nog niet gehad. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en moeders, die hun kind daardoor geen antistoffen konden meegeven.
Lees verder onder de advertentie
Opheffen coronamaatregelen
Het opheffen van de coronamaatregelen in maart heeft voor een toename gezorgd. “Sindsdien is het RS-virus weer meer aan het circuleren, net zoals dat bij het griepvirus het geval is”, aldus de viroloog. Normaalgesproken komt het RS-virus vooral tussen november en maart voor. In de winters van 2020 en 2021 daalde het aantal gevallen flink, maar in de zomer daarna – toen veel coronamaatregelen werden opgeheven – nam het weer toe. Hoe de RS-epidemie zich verder ontwikkelt, is volgens Meijer lastig in te schatten, maar het lijkt meer te stabiliseren.
Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen worden hierdoor vaak verkouden, krijgen een loopneus en soms lichte koorts. Voor ouderen, maar ook voor baby’s kan het RS-virus wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen er een longontsteking of ontsteking van de kleinste takjes van de bronchiën door krijgen. Soms worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis.
Bron: NU.nl
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.