Heb je ooit gemerkt dat de energie en talenten van je kleintje niet helemaal in lijn zijn met wat je zou verwachten? Nou, er is misschien een reden voor.
Lees verder onder de advertentie
Het lijkt erop dat niet alleen de motorische vaardigheden van kinderen achteruitgaan, maar ook hun algemene fitheid, flexibiliteit en kracht. Martin Hersman, voormalig schaatser en vitaliteitsdeskundige, deelt zijn bezorgdheid hierover.
Gevolgen voor later
“Toen wij jong waren, konden twee of drie kinderen in de klas niet in een touw klimmen. Tegenwoordig kunnen twee of drie kinderen dat wél,” deelt Hersman met NPOradio1 . “We gaan met z’n allen keihard achteruit. Als de motoriek op zo’n jonge leeftijd al wordt beïnvloedt, kan dat gevolgen hebben voor later. Je conditie wordt per tien jaar tien procent minder en je krachtniveau neemt per tien jaar enorm af. Als jij op je 65e nog je boodschappentas of je kleinkind op wilt tillen, is het zo dat je op je 25e tot 30e een bepaald krachtniveau moet hebben. Een laag niveau is later nauwelijks in te halen.”
Lees verder onder de advertentie
Schermtijd in plaats van buitenspelen
Uit diverse onderzoeken blijken de zorgen van Hersman bevestigd te worden. Zo toont een recente studie aan dat steeds minder kinderen buiten spelen. Slechts twee jaar geleden waren er nog ongeveer 325.000 kinderen die dagelijks buiten actief waren, maar in 2024 is dit aantal gehalveerd tot 169.000. Bovendien neemt ook het aantal uren dat ze buiten doorbrengen aanzienlijk af.
Tegenwoordig lijken ouders steeds vaker hun kleintjes een iPad te geven om zelf even op adem te komen, merkt Hersman op. Maar wat velen niet beseffen, is dat dit al in een vroeg stadium de motorische ontwikkeling kan beïnvloeden. Stel je bijvoorbeeld een baby voor die in een wipstoel voor de tv belandt in plaats van lekker rond te kruipen. Volgens Hersman is dit een gemiste kans om hun bewegingsvaardigheden te stimuleren.
Hersman dringt aan op een verandering in de aanpak van ouders en de samenleving als geheel ten aanzien van dit probleem. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders het goede voorbeeld geven en pleit voor initiatieven die kinderen aanmoedigen om meer te bewegen. Laten we dus allemaal ons best doen om onze kleintjes te stimuleren om lekker actief te zijn. Dat doe je bijvoorbeeld met deze tips.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.