Acute hepatitis heeft aan zeker één kind het leven gekost. Het is een ziekte die niet vaak voorkomt, maar die wel levensgevaarlijk kan zijn.
Inmiddels zijn er 169 gevallen gemeld en komt de ziekte ook voor in Nederland.
Nieuwe ziekte
In Nederland zijn er vier jonge kinderen geregistreerd die de ziekte hebben. Drie van hen ondergingen in het ziekenhuis in Groningen een levertransplantatie. Artsen worden nu gewaarschuwd om extra goed te letten op de symptomen van acute hepatitis. Dit omdat de ziekte niet vaak voorkomt en ouders en dokters de klachten dus niet snel linken aan hepatitis. Hepatitis is een algemene benaming voor een leverontsteking. De WHO weet nog niet waar deze ‘nieuwe’ vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt. Je kent misschien de inentingen die je hebt gehad en die je kinderen ook krijgen voor hepatitis A en B. Er zijn verschillende vormen van hepatitis: A, B, C, D en E, de volgorde van de letters zegt iets over welke vormen eerder ontdekt zijn en welke later. Het mysterieuze aan de nieuw opgedoken vorm is dat die niet wordt veroorzaakt door een van de bekende virussen – het gaat dus om een ‘nieuwere’ vorm van hepatitis.
Lees verder onder de advertentie
Klachten
Het gaat momenteel met name om erg jonge kinderen voor wie de ziekte gevaarlijk kan zijn. Patiënten met acute hepatitis waren volgens de WHO tussen één maand en 16 jaar oud. De WHO zegt nu dat er sinds deze week 169 gevallend bekend zijn, met 114 gevallen in Groot-Brittannië. De ziekte is naast Nederland gemeld in België, Groot-Brittannië, de VS, Spanje, Israël, Denemarken, Ierland, Italië, Noorwegen, Frankrijk en Roemenië. Uit welk land het kind dat is overleden aan deze ziekte komt, is niet bekend.
Waar je op kunt letten? Klachten als moeheid, gele kleur, donkere plas, koorts, pijn rechts boven in de buik, geel oogwit, minder eetlust en misselijkheid, licht gekleurde ontlasting en jeuk worden vaak gezien bij hepatitis. Twijfel je of je kind deze kwalen heeft? Bel dan altijd je dokter.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.