Het adopteren van een kind uit het buitenland is niet langer toegestaan. Dit heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aangekondigd. De adopties worden per direct stopgezet.
Lees verder onder de advertentie
Al jaren onder vuur
Adoptie uit het buitenland ligt al jaren onder vuur. In 2021 werd het tijdelijk stopgezet na een schokkend rapport over misstanden. Daarna werd adoptie uit acht landen weer toegestaan: de Filippijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal.
Minister Weerwind heeft nu besloten om adoptie uit het buitenland definitief te stoppen. Dit volgt op een motie van de SP om hier geleidelijk mee te stoppen, een voorstel dat vorige maand werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Kamer vroeg het kabinet daarna om een plan te maken voor deze geleidelijke stop. Dit verzoek kwam na een onderzoek waaruit bleek dat de overheid ’tekortgeschoten is in het tegengaan van adoptiemisstanden’.
Inez Teurlings, voorzitter van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG), noemt de adoptiestop ‘verschrikkelijk en onbegrijpelijk’. “Dit is heel slecht nieuws voor kinderen zonder familie. Zij hadden een mooie toekomst in Nederland kunnen krijgen, maar die kans wordt hen nu ontnomen.”
Aan de andere kant is Defence for Children Nederland juist blij met Weerwinds besluit. “Bij interlandelijke adoptie zijn misstanden nooit helemaal uit te sluiten, dus kun je het beter stoppen,” zegt een woordvoerster. De kinderrechtenorganisatie is tevreden dat er geen nieuwe aanvragen meer kunnen worden ingediend en dat er een afbouwplan komt. Ze benadrukt ook het belang van “goede steun bij het herstellen van de identiteit” voor geadopteerden die door hun adoptie schade hebben ondervonden.
Weerwind gaat nu in gesprek met adoptie-organisaties over het afbouwen van het adoptiesysteem en wil in september met een uitgebreider plan komen. Hij weet al dat sommige onderdelen moeten blijven, zoals de archieven met dossiers. Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen nog steeds kiezen voor pleegouderschap of binnenlandse adoptie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag