Ozempic-baby’s: Hoe afslankmedicijnen onverwachte zwangerschappen veroorzaken

08.07.2024 09:37

Heb je wel eens gehoord van Ozempic of Wegovy? Deze afslankmedicijnen tegen overgewicht en diabetes zijn razend populair.

Maar er is iets vreemds aan de hand: vrouwen melden onverwachte zwangerschappen na het gebruik van deze middelen. Hoe zit dat?

Onverwachte babyboom

Op social media gonst het van de verhalen over ‘Ozempic-baby’s’. Vrouwen zeggen dat ze zwanger zijn geraakt terwijl ze Ozempic of Wegovy gebruikten, soms zelfs terwijl ze aan de anticonceptiepil zaten. En sommigen die eerder onvruchtbaar waren, kregen ineens een positieve zwangerschapstest. Deze medicijnen, bekend als GLP-1-agonisten, hebben misschien invloed op de vruchtbaarheid.

GLP-1-medicijnen

Hoe zit het precies? GLP-1-medicijnen zoals semaglutide en tirzepatide imiteren een natuurlijk hormoon, glucagon-like peptide 1, dat je vol laat voelen na het eten. Dit helpt bij het afvallen. Maar ze doen meer dan dat: ze beïnvloeden ook je hele stofwisseling en mogelijk je voortplantingssysteem.

Overgewicht kan je menstruatiecyclus verstoren. Als GLP-1-medicijnen je helpen afvallen, kan dat je ovulatie weer op gang brengen. Dit kan verklaren waarom sommige vrouwen ineens zwanger worden. “Het vrouwelijke voortplantingssysteem reageert sterk op veranderingen in de stofwisseling,” zegt celbioloog Nicole Templeman uit Canada.

Zwanger ondanks de pil

Vrouwen die GLP-1-medicijnen gebruiken, melden zelfs zwangerschappen ondanks het gebruik van de anticonceptiepil. Waarom? Tirzepatide bijvoorbeeld, beïnvloedt de opname van de pil, waardoor deze minder effectief kan zijn. Volgens farmacoloog Jessica Skelley is dit een groot probleem: “Als er niet genoeg van het anticonceptiemiddel in je lichaam is, werkt het niet.”

GLP-1 heeft ook invloed op andere hormonen. Onderzoek bij ratten toonde aan dat GLP-1 de productie van luteïniserend hormoon (LH) verhoogt, wat ovulatie stimuleert. Deze ratten kregen meer nakomelingen na GLP-1 behandeling. Hoewel ratten geen mensen zijn, hebben ze vergelijkbare voortplantingscycli.

Wat nu?

Hoewel wetenschappers het best aannemelijk vinden dat deze medicijnen van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid, is er meer onderzoek nodig. “We hebben bijna geen gegevens over hoe GLP-1’s invloed hebben op vruchtbaarheid en zwangerschap,” zegt endocrinoloog Beverly Tchang uit New York. Omdat jonge vrouwen gebruiken deze medicijnen steeds vaker gebruiken, is het belangrijk om te weten wat de risico’s zijn. De onderzoekers wachten met smart op meer data. Tot die tijd blijft het een raadsel.

*Dit artikel is uitsluitend bedoeld om te informeren. Het is niet de bedoeling vrouwen aan te sporen deze medicatie zelf te gebruiken. Raadpleeg altijd een arts voordat je met nieuwe medicijnen begint.

Bron: EOS Wetenschap

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.