Om ouders die een baby zijn verloren te steunen en te informeren, hebben artsen in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis de gratis Loss-App gelanceerd. De app maakt het ook mogelijk om in contact te komen met lotgenoten.
Lees verder onder de advertentie
“Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er veel behoefte aan informatie en steun”, vertelt gynaecoloog Babette Prick aan het AD. “Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen.” Om te voorkomen dat ouders met vragen naar Google gaan, bieden ze op de gratis app veilige en betrouwbare informatie aan.
Lees verder onder de advertentie
Ouders ondersteunen
De app is speciaal voor ouders die een baby verliezen door een miskraam, tijdens de zwangerschap, door een zwangerschapsafbreking, rond de geboorte of vlak daarna. “Het primaire doel is mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen bij het verlies van een zwangerschap of baby.” Naast hulp en steun vanuit het ziekenhuis, kunnen ouders zo ook vanuit huis informatie opzoeken. Het ziekenhuis maakte de app samen met deskundigen van VSV Rotterdam-Zuid, een samenwerkingsverband van verloskundigen, en Steunpunt Nova, een landelijk steunpunt voor ouders die een baby verliezen.
Lees verder onder de advertentie
Contact met lotgenoten
In de Loss-App zijn naast artikelen en filmpjes met informatie ook gedichten en oefeningen te vinden. “De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer men aan de bel moeten trekken en helpt ouders bij het delen van hun ervaring met anderen”, aldus de gynaecoloog. Ook is er ruimte om in contact te komen met lotgenoten. Volgens Prick is dat waardevol, omdat ouders zich na zo’n verlies vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Ze hoopt het taboe op miskramen hiermee te verminderen. “Ik merk dat vrouwen vaak niet weten hoe vaak miskramen voorkomen, juist omdat hier weinig over gesproken wordt.”
De Loss-App is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple Store.Bron: AD
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.