Asociaal gedrag online: ‘Het is een probleem en we laten het gewoon gebeuren’

mombracing enquete uitslag 77% moeders te maken met momshaming Beeld: Getty Images
Shirley Visser
Shirley Visser
Leestijd: 4 minuten

Maar liefst 77% van de moeders heeft last van momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. 60% hiervan gebeurt online. Maar hoe erg we het ook vinden; online komen we niet voor elkaar op, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Asociaal gedrag online

Netwerk Mediawijsheid publiceert vandaag een onderzoek bij de start van de Week van de Mediawijsheid waaruit blijkt dat digitale mediagebruikers tussen de 16 en 80 jaar niet voor elkaar opkomen als ze zien dat iemand publiekelijk wordt vernederd, buitengesloten of genegeerd. En dat terwijl 70% vindt dat we anders met elkaar om moeten gaan online en dat er wel degelijk iets aan online kwetsend gedrag te doen is.

Lees verder onder de advertentie

‘Opkomen voor een ander moet de norm zijn’

Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid, vindt dat we mensen nodig hebben die actief opkomen voor anderen om kwetsbaar gedrag online tegen te gaan. Helaas blijkt dit niet te gebeuren, ondanks dat men het wel belangrijk vindt. “Als je op straat wordt aangevallen, hoop je dat er iemand is die je helpt. Opkomen voor een ander zou ook online de norm moeten zijn.”

Lees verder onder de advertentie

#houhetsociaal

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet tot actie overgaan, zo blijkt uit het onderzoek. Veel mensen denken niet de juiste vaardigheden te beheersen om op te komen voor de medemens. ‘De onderzoeksresultaten onderstrepen het belang van educatie en training op het gebied van mediawijsheid, voor zowel jong als oud. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid dit jaar in het teken van de boodschap #houhetsociaal. We roepen hiermee op tot actief omstandergedrag’, aldus Mary Berkhout-Nio.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Schokkend: 77% van de moeders heeft te maken met momshaming’ >

Upstander

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media moedigt iedereen aan om een upstander te worden, omstanders die actief opkomen voor anderen om kwetsend gedrag online tegen te gaan. “Deze mensen kunnen een grote bijdrage leveren aan het stimuleren van sociaal gedrag online. De Week van de Mediawijsheid maakt mensen bewust van het feit dat je altijd iets kan doen tegen kwetsend gedrag online. Als we dit probleem samen aanpakken, kunnen we de online wereld voor iedereen een veiligere plek maken.”

Lees verder onder de advertentie

Weinig vertrouwen

Vooral de jongere generatie in de leeftijdscategorie 16 tot 24 jaar, is het meest geneigd om wél online voor anderen op te komen. Helaas gebeurt dat nog niet zo vaak als dat ze zouden willen, omdat ze bang zijn om zelf doelwit te worden. Jongeren geven aan er weinig vertrouwen in te hebben dat zij met hun acties verschil kunnen maken. En ze denken dat anderen niet zitten te wachten op hun bemoeienis. We moeten daarom op tijd de jongeren leren wat mogelijke gevolgen zijn van kwetsend gedrag online en hoe dit gedrag te herkennen. We moeten ze het vertrouwen geven dat hun acties wel degelijk een positief verschil kunnen maken’, aldus onderzoeker Esther Rozendaal, universitair hoofddocent Digitale Weerbaarheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Lees verder onder de advertentie

Mombracing

Laten we met zijn allen de online wereld een stukje mooier maken en proberen asociaal gedrag aan te spreken. Dat gebeurt gelukkig ook steeds vaker, zo bleek uit ons eigen onderzoek. 54% van de moeders zegt weleens op te komen voor een andere moeder die commentaar krijgt. 65% heeft ook weleens een onbekende en duidelijk struggelende moeder geholpen in de vorm van een hart onder de riem of een helpende hand. Hopelijk dient dit als mooi voorbeeld voor de rest van het asociale gedrag online. Wat dat betreft valt er nog een hoop winst te behalen. Het is belangrijk dat we in onze digitale samenleving weten hoe we moeten handelen bij ongewenst gedrag op sociale media. #houhetsociaal. Bron: Week van de Mediawijsheid. asociaal gedrag week van de mediawijsheid   Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Meest bekeken