Wist je dat een au pair niet alleen iets is voor de rich and famous? Steeds meer gemiddelde Nederlandse gezinnen ontdekken dat een au pair niet alleen luxe biedt, maar soms zelfs goedkoper is dan de kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van Nina.care blijkt namelijk dat voor maar liefst 1 op de 7 ouders een au pair voordeliger uitpakt.
Kinderopvang of au pair: wat kost minder?
Een au pair is iemand tussen de 18 en 30 jaar, meestal uit het buitenland, die bij een gastgezin woont om te helpen in het huishouden en met de kinderen. Dit is niet gratis, maar het is verrassend betaalbaar: gemiddeld 500 euro per maand voor zakgeld, verzekeringen, taalcursussen en vergoedingen.
Vergelijk dat eens met de kinderopvang. Volgens het onderzoek betalen veel ouders – zelfs na kinderopvangtoeslag – meer dan 500 euro per maand. Vooral ouders met jonge kinderen onder de vier jaar zien hun opvangkosten flink oplopen. Dat maakt een au pair ineens best aantrekkelijk, zeker omdat hij of zijn tot wel 30 uur per week flexibel inzetbaar is.
“Per uur is een au pair daardoor aanzienlijk goedkoper. Bovendien krijgen je kinderen van een au pair natuurlijk veel meer persoonlijke aandacht dan op de kinderopvang”, legt Jasmijn Kok, medeoprichtster van Nina.care uit.
Het taboe rond de au pair
Toch heeft maar 1 op de 100 ouders ervaring met een au pair. Veel mensen denken nog steeds dat het een dure aangelegenheid is. Maar wat blijkt? Als geld geen rol zou spelen, zou 20 procent van de ouders liever een au pair hebben dan kinderopvang. Onder jonge ouders (jonger dan 30) is dat zelfs 1 op de 4.
Het stigma rond de au pair als ‘luxe voor de elite’ klopt dus niet meer. Gezinnen ontdekken steeds vaker dat een au pair een betaalbare en praktische oplossing is, zeker als je meerdere kinderen hebt of een flexibel schema nodig hebt. En hey, je krijgt er nog een mooie culturele uitwisseling bij cadeau, want je kinderen kunnen meteen Engels (en misschien nog andere talen) leren.
Tijd voor een frisse blik
Het is dus tijd om het ouderwetse, achterhaalde beeld van de au pair los te laten. Het blijkt voor veel gezinnen een realistische en betaalbare keuze te zijn. Dus of je nu denkt aan wat extra hulp bij de hectiek thuis, of gewoon nieuwsgierig bent, het is de moeite waard om je eens te verdiepen in de mogelijkheden.
Lees verder onder de advertentie
Wie weet: binnenkort heb jij niet alleen een paar extra handen in huis, maar ook een uniek kijkje in een andere cultuur – en dat is toch ook wel wat waard.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.