Wist je dat een au pair niet alleen iets is voor de rich and famous? Steeds meer gemiddelde Nederlandse gezinnen ontdekken dat een au pair niet alleen luxe biedt, maar soms zelfs goedkoper is dan de kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van Nina.care blijkt namelijk dat voor maar liefst 1 op de 7 ouders een au pair voordeliger uitpakt.
Lees verder onder de advertentie
Kinderopvang of au pair: wat kost minder?
Een au pair is iemand tussen de 18 en 30 jaar, meestal uit het buitenland, die bij een gastgezin woont om te helpen in het huishouden en met de kinderen. Dit is niet gratis, maar het is verrassend betaalbaar: gemiddeld 500 euro per maand voor zakgeld, verzekeringen, taalcursussen en vergoedingen.
Vergelijk dat eens met de kinderopvang. Volgens het onderzoek betalen veel ouders – zelfs na kinderopvangtoeslag – meer dan 500 euro per maand. Vooral ouders met jonge kinderen onder de vier jaar zien hun opvangkosten flink oplopen. Dat maakt een au pair ineens best aantrekkelijk, zeker omdat hij of zijn tot wel 30 uur per week flexibel inzetbaar is.
“Per uur is een au pair daardoor aanzienlijk goedkoper. Bovendien krijgen je kinderen van een au pair natuurlijk veel meer persoonlijke aandacht dan op de kinderopvang”, legt Jasmijn Kok, medeoprichtster van Nina.care uit.
Lees verder onder de advertentie
Het taboe rond de au pair
Toch heeft maar 1 op de 100 ouders ervaring met een au pair. Veel mensen denken nog steeds dat het een dure aangelegenheid is. Maar wat blijkt? Als geld geen rol zou spelen, zou 20 procent van de ouders liever een au pair hebben dan kinderopvang. Onder jonge ouders (jonger dan 30) is dat zelfs 1 op de 4.
Het stigma rond de au pair als ‘luxe voor de elite’ klopt dus niet meer. Gezinnen ontdekken steeds vaker dat een au pair een betaalbare en praktische oplossing is, zeker als je meerdere kinderen hebt of een flexibel schema nodig hebt. En hey, je krijgt er nog een mooie culturele uitwisseling bij cadeau, want je kinderen kunnen meteen Engels (en misschien nog andere talen) leren.
Tijd voor een frisse blik
Het is dus tijd om het ouderwetse, achterhaalde beeld van de au pair los te laten. Het blijkt voor veel gezinnen een realistische en betaalbare keuze te zijn. Dus of je nu denkt aan wat extra hulp bij de hectiek thuis, of gewoon nieuwsgierig bent, het is de moeite waard om je eens te verdiepen in de mogelijkheden.
Lees verder onder de advertentie
Wie weet: binnenkort heb jij niet alleen een paar extra handen in huis, maar ook een uniek kijkje in een andere cultuur – en dat is toch ook wel wat waard.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.