Baby uit Handen aan de couveuse weegt slechts 800 gram als hij op vluchtstrook wordt geboren

26.09.2024 11:25
Handen aan de couveuse baby cas Beeld: Getty Image

In Handen aan de couveuse volgt presentatrice Anne-Mar Zwart de kersverse ouders Angela, Damian en hun pasgeboren zoon Cas, die vier maanden te vroeg én op de vluchtstrook is geboren. Op de afdeling neonatologie staat een team klaar om Cas op te vangen. 

Angela en Damian zijn al acht jaar samen. Ze bereiden zich langzaam voor om het boerenbedrijf van Angela haar ouders over te nemen, maar het verlangen naar een kindje wordt ook steeds groter. Dolblij was het stel toen hun grote wens in vervulling ging.

Geen voorteken

Maar de zwangerschap verloopt anders dan gedacht. Hoewel er geen vuiltje aan de lucht bleek, bevalt Angela vier maanden te vroeg van baby Cas: “De zwangerschap verliep eigenlijk heel goed”, vertelt Angela. “Ik had nergens last van. De 13-weken echo, de NIPT-test en de 20-weken echo waren allemaal goed. Ik fietste eigenlijk overal wel goed doorheen, dus ik dacht dat het allemaal wel goed zou komen, maar dat is toch niet helemaal gelukt. Ik had nooit gedacht dat het met 25 weken zou fout kon gaan.”

Na de spoedbevalling praat de neonatoloog de kersverse ouders bij: “Cas heeft hulp nodig. Het is een lange weg met hobbels. Hij is zo vroeg geboren, dat die hobbels echt gaan komen..”

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Televizier (@televizier)

Moedergevoel

Angela heeft haar baby na de spoedbevalling op de snelweg niet meer gezien en mag hem, samen met vader Damian, bezoeken op de afdeling neonatologie waar een piepkleine Cas in de couveuse ligt te strijden voor zijn prille leven. “Normaal krijg je een kind na de bevalling op je borst en kun je aan elkaar hechten. Ik zag ‘m natuurlijk pas toen we op de afdeling waren”, zegt Angela. “Dan komt dan moedergevoel naar boven en houd je er gelijk van.”

Ook alle prikkels op de afdeling neonatologie gaat het stel niet in de koude kleren zitten: “Je raakt een beetje overprikkeld door alle piepjes op de afdeling, maar wij staan er positief is en proberen het dragelijk te maken.

Meer kans op hersenbloeding

Cas is sterk en maar zijn vroege start op de wereld gaat niet zonder risico’s. Prematuren hebben meer kans op hersenbloedingen. Daarom worden er in de eerste weken na de geboorte echo’s gemaakt om dit te controleren. Ook Cas wordt gecontroleerd en al snel worden er bloedingen ontdekt. In de volgende aflevering van Handen aan de couveuse zien we meer van het jonge stel en hoe het gaat met Cas.

Aflevering gemist? Kijk ‘m hier terug. Het tweede seizoen van Handen aan de couveuse is iedere woensdag om 21.25 uur te zien op NPO 1.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.