Studie onthult: Babyhapjes met lepel niet ideaal voor je kleintje en wat je beter kunt doen

03.07.2024 08:00

Kleine lepeltjes in alle kleuren van de regenboog. Schattig en onmisbaar voor jouw kleine spruit. Want, zo kan hij aan vaste hapjes wennen, toch?

Een recente studie toont dat een lepel mogelijk niet de beste keuze is voor je kleintje. Blijkbaar is het laten graaien met kleine handjes en het zelf naar de mond brengen van hapjes een veel betere manier voor de ontwikkeling van je baby.

Baby-led-weaning-methode

Een groep wetenschappers bestudeerde zeventig gezonde baby’s van vijf maanden oud. Deze kleintjes kregen hun maaltijden niet via de lepel, maar met hun eigen handjes vol stukjes eten. Drie dagen lang hielden de onderzoekers nauwkeurig bij wat er allemaal in die schattige mondjes belandde.

Het resultaat? Baby’s die volgens de zogenaamde baby-led weaning-methode (BLW) aten, deden het beter op de gewichts- en groeicurve. Ze groeiden beter en hun gewicht was beter afgestemd op hun leeftijd dan baby’s die met de lepel werden gevoed.

Fijne tips

De onderzoekers tippen dat ouders het beste kunnen kiezen voor zachte fruitstukjes, gestoomde groenten, kaas en kleine stukjes vlees. Deze zijn perfect voor kleine handjes en helpen bij de ontwikkeling van kauwvaardigheden. Zorg ervoor dat het voedsel in stukjes van ongeveer de grootte van de vuist van de baby wordt gesneden om het risico op verstikking te verkleinen.

Het belangrijkste advies? Ongeacht de methode die je kiest, varieer met de voeding en bied verschillende smaken en texturen aan. Zo kan je kleintje op een smakelijke manier ontdekken wat er allemaal te beleven valt in de wereld van vast voedsel.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.