Basisscholen trekken steeds vaker aan de bel om de kosten van schoolreisjes voor hun leerlingen te dekken. Het Jeugdeducatiefonds ontvangt bijna drie keer zoveel hulpverzoeken als twee jaar geleden.
Lees verder onder de advertentie
Steuntje in de rug
Scholen vertrouwen op de vrijwillige bijdrage van ouders schoolreisjes te financieren. Maar met steeds meer gezinnen die deze bijdragen niet kunnen of willen betalen, en stijgende kosten voor vervoer en entree, komen scholen krap te zitten. Gelukkig is daar het Jeugdeducatiefonds, dat bijspringt waar nodig. Dit fonds ondersteunt kinderen die in armoede opgroeien met geld voor diverse doelen, zoals gratis maaltijden en schoolreisjes. Zo kan iedereen mee.
Lees verder onder de advertentie
Recordaantal aanvragen
Dit jaar vroegen maar liefst 1789 scholen om hulp bij het Jeugdeducatiefonds voor schoolreizen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 1320 aanvragen vorig jaar en de 662 aanvragen het jaar daarvoor. Ook voor schoolkampen, zoals die voor groep 8, kwamen meer aanvragen binnen. Deze verdubbelden in twee jaar tijd van 166 naar 358. Het fonds keerde dit schooljaar ongeveer drie miljoen euro uit om deze avonturen mogelijk te maken.
Lees verder onder de advertentie
Zorgwekkend
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, is blij dat ze zoveel scholen kunnen ondersteunen, maar maakt zich toch zorgen. “Het is zorgelijk dat ouders blijkbaar geen geld meer hebben om de schoolreisjes te betalen,” zegt hij tegen de NOS. “Een schoolreis of schoolkamp is niet alleen maar leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.” Hoewel het fonds gesteund wordt door private financiers, vindt Spekman dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. “Drie miljoen euro is een flink bedrag, en de vraag is of we dit op deze manier kunnen blijven doen. Uiteindelijk moet de overheid hier ook een rol in spelen.”
Lees verder onder de advertentie
De toekomst
Met de stijgende aanvragen en financiële nood onder basisscholen, is het duidelijk dat er meer nodig is dan alleen een fonds om deze onvergetelijke ervaringen voor kinderen mogelijk te maken. Hopelijk ziet de overheid ook in hoe belangrijk deze uitstapjes zijn, en komen er in de toekomst structurele oplossingen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.