Basisscholen trekken steeds vaker aan de bel om de kosten van schoolreisjes voor hun leerlingen te dekken. Het Jeugdeducatiefonds ontvangt bijna drie keer zoveel hulpverzoeken als twee jaar geleden.
Lees verder onder de advertentie
Steuntje in de rug
Scholen vertrouwen op de vrijwillige bijdrage van ouders schoolreisjes te financieren. Maar met steeds meer gezinnen die deze bijdragen niet kunnen of willen betalen, en stijgende kosten voor vervoer en entree, komen scholen krap te zitten. Gelukkig is daar het Jeugdeducatiefonds, dat bijspringt waar nodig. Dit fonds ondersteunt kinderen die in armoede opgroeien met geld voor diverse doelen, zoals gratis maaltijden en schoolreisjes. Zo kan iedereen mee.
Lees verder onder de advertentie
Recordaantal aanvragen
Dit jaar vroegen maar liefst 1789 scholen om hulp bij het Jeugdeducatiefonds voor schoolreizen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 1320 aanvragen vorig jaar en de 662 aanvragen het jaar daarvoor. Ook voor schoolkampen, zoals die voor groep 8, kwamen meer aanvragen binnen. Deze verdubbelden in twee jaar tijd van 166 naar 358. Het fonds keerde dit schooljaar ongeveer drie miljoen euro uit om deze avonturen mogelijk te maken.
Lees verder onder de advertentie
Zorgwekkend
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, is blij dat ze zoveel scholen kunnen ondersteunen, maar maakt zich toch zorgen. “Het is zorgelijk dat ouders blijkbaar geen geld meer hebben om de schoolreisjes te betalen,” zegt hij tegen de NOS. “Een schoolreis of schoolkamp is niet alleen maar leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.” Hoewel het fonds gesteund wordt door private financiers, vindt Spekman dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen. “Drie miljoen euro is een flink bedrag, en de vraag is of we dit op deze manier kunnen blijven doen. Uiteindelijk moet de overheid hier ook een rol in spelen.”
Lees verder onder de advertentie
De toekomst
Met de stijgende aanvragen en financiële nood onder basisscholen, is het duidelijk dat er meer nodig is dan alleen een fonds om deze onvergetelijke ervaringen voor kinderen mogelijk te maken. Hopelijk ziet de overheid ook in hoe belangrijk deze uitstapjes zijn, en komen er in de toekomst structurele oplossingen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag