Steeds vaker slaan basisscholen een andere weg in als het om lesgeven gaat. Het zware accent op toetsen dreigt namelijk verkeerde schoolkeuzes te veroorzaken, verborgen talenten onontdekt te laten en de kwaliteit van het onderwijs aan te tasten, blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf groep drie belanden kinderen al in het leerlingvolgsysteem. De toetsen die ze maken, waaronder de doorstroomtoets in groep acht, wegen zwaar en hebben een grote invloed op hun verdere schoolcarrière. Steeds meer onderwijsprofessionals trekken de effectiviteit van deze methode in twijfel. Daarom kiezen steeds meer basisscholen voor een andere benadering.
Lees verder onder de advertentie
Ware talenten
De doorstroomtoets, voorheen bekend als de Cito-toets, werd ooit geïntroduceerd om alle kinderen gelijke kansen te bieden. Ook speelde de wens naar objectieve beoordeling door leraren een rol bij de invoering van deze toets. Sinds 2014 is er in Nederland een verplicht leerlingvolgsysteem, waarbij leerlingen vanaf groep één worden gevolgd. Karen Heij, oorspronkelijk ontwikkelaar van toetsen voor het basisonderwijs en later wetenschapper, deed onderzoek naar de Nederlandse toetscultuur. Volgens haar kunnen toetsen zoals de Cito-toets weliswaar kinderen in categorieën indelen, maar zijn ze niet geschikt om hun ware talenten te achterhalen of om te beoordelen wat ze wel of niet hebben geleerd.
In Nederland gaat al jarenlang de helft van de leerlingen naar het vmbo, 30 procent naar de havo en 20 procent naar het vwo. Heij betoogt dat de overheid de toets gebruikt om alles onder controle te houden. Ze pleit ervoor dat het onderwijs meer oog krijgt voor de individuele talenten van kinderen. Dit zou betekenen dat kinderen langer op dezelfde school kunnen blijven, met leraren die anders zijn opgeleid en scholen die anders zijn ingericht. Bovendien blijkt uit onderzoek dat vroege selectie leidt tot grotere ongelijkheid. “We weten dat hoe vroeger we meten, hoe meer de afkomst van invloed is.” Het leerlingvolgsysteem draagt hier ook aan bij, omdat het kinderen al op jonge leeftijd in een hokje plaatst. Voorstanders van het systeem benadrukken echter dat het niet bedoeld is om kinderen te labelen, maar om hen te helpen groeien.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.