De tijd dat moeders automatisch thuis bleven bij de kinderen, terwijl vaders de kost verdienden, ligt ver achter ons. Sterker nog, steeds meer gezinnen kiezen ervoor dat beide ouders fulltime werken.
Lees verder onder de advertentie
In de afgelopen tien jaar is dit aantal met maar liefst 39 procent (!) gestegen. En verrassend: in steeds meer huishoudens is het juist de moeder die fulltime werkt, terwijl de vader een parttime baan heeft, zo blijkt uit een analyse van oppas- en au pairplatform Nina.care van nieuwe CBS-cijfers.
Lees verder onder de advertentie
Van traditionele rollen naar flexibel werken
Waar in 2014 nog één op de vijf gezinnen een ‘klassiek’ verdienmodel had (papa werkt fulltime, mama blijft thuis), is dat percentage gedaald naar 11 procent. Tegelijkertijd kiezen steeds meer ouders ervoor om allebei parttime te werken, waardoor ze werk en gezin beter kunnen combineren.
Dit komt volgens Jasmijn Kok van Nina.care voornamelijk omdat moeders ambitieuzer zijn geworden. “Toevallig werd deze week ook bekend dat het percentage vrouwen dat een hoger onderwijsniveau heeft dan hun partner inmiddels nagenoeg hetzelfde is als andersom. En aan de andere kant is het idee dat vaders elke dag van huis zijn en hun kind alleen ‘s avonds naar bed kunnen brengen natuurlijk ook achterhaald. Daarom zie je dus steeds vaker dat beide ouders parttime werken.”
Lees verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Waarom? Flexibel werken en thuiswerken maken het makkelijker om een fulltime baan te houden zonder dat je meteen het gevoel hebt dat je kind alleen nog maar met de oppas knutselt. Vaders zijn vaker betrokken bij de opvoeding, moeders blijven hun carrière ambities najagen, en werkgevers worden steeds soepeler met werktijden. Ideaal? Nog niet helemaal, maar het is een stap in de goede richting.
Lees verder onder de advertentie
Fulltime werken? Dan moet er iets geregeld worden
Dat twee fulltime banen soms een uitdaging is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Kinderopvangplekken zijn schaars, en een beetje flexibiliteit van je baas betekent nog niet dat schooltijden zich opeens aanpassen aan je werkrooster. Steeds meer gezinnen zoeken daarom extra hulp, bijvoorbeeld in de vorm van een au pair of een vaste oppas.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
In de afgelopen jaren is het aantal au pairs in Nederland met 65 procent toegenomen. Niet zo gek, want een au pair is wekelijks dertig uur beschikbaar voor de kinderen én helpt met licht huishoudelijk werk. En zeg nou zelf: als je na een lange werkdag thuiskomt en iemand anders heeft al gekookt en de speelgoedchaos opgeruimd… Dat klinkt toch hemels?
En als je nu denkt, ‘maar ja, wie kan dat betalen?’ dan heb je het mis. Hier lees je waarom een au-pair niet eens zo veel duurder is dan meerdere kinderen op een gemiddelde kinderopvang onderbrengen.
Lees verder onder de advertentie
Conclusie: we werken met z’n allen steeds meer, maar we regelen het tegelijkertijd steeds slimmer.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.